Výživa s Tomášem Hlinským

Výživa – velké téma naší doby. O tom, jak by mělo stravování vypadat se často vedou dlouhé diskuse napříč médii. Dnešní doba je skvělá, informace jsou dostupné pouhým pohybem palce po displeji telefonu a jsme schopni během několika chvil vyhledat téměř cokoli o čemkoli. Tyto možnosti však přináší i úskalí. Zadáním pojmu „výživa“ vyhledávač Google nabídne cca 30 mil. záznamů. Informací je hodně a rozlišit, která je pravdivá a která ne, je opravdu velmi těžké. Zejména, pokud výživa není zrovna Váš obor. Někdy to vypadá, že „správné stravování“ znamená buďto jíst pouze rostlinné potraviny, nebo pravidelně držet půst či se až do konce života vyhnout sacharidovým potravinám.

Níže naleznete úvod do problematiky s možnostmi, které můžete využít. 

Ve čtvrtek se s odborníkem na výživu a životní styl Tomášem Hlinským podíváme na stravování před, během a po utkání či turnaji. Dozvíte se konkrétní příklady jídel, co je kdy vhodné a proč. 
WEBINÁŘ - 22.4. od 19:00 (odkaz na seminář bude doplněn ve středu v členské sekci)


Preznetaci z webináře najdete zde: SportSensei

 


Sportsensie-Tomas-Hlinsky-(1).pngVýživa je nezpochybnitelně jedním z klíčových aspektů správného životního stylu, skrze naši biologickou stránku přímo působí na naše celkové zdraví, ovlivňuje naši sportovní výkonnost atd. Správný životní styl, který by nám měl zajistit pracovní či sportovní výkonnost, spokojenost a hlavně zdraví, je tvořen několika faktory a výživa je „pouze“ jedním z nich. V kontextu celostního přístupu k lidskému zdraví se nejčastěji hovoří o biologických, psychických, sociálních a spirituálních faktorech. O ty je potřeba se starat, abychom si zajistili celkovou pohodu, respektive zdraví.

Stravování je jedna z činností, která ovlivňuje biologické faktory, společně s pohybovou aktivitou či spánkem. Způsob, jakým způsobem se stravujme, může ovlivnit i další faktory. Například společná večeře s rodinou v klidu domova bude vstupovat nejen do biologických faktorů (budeme tělu poskytovat energii a potřebné živiny), ale můžeme u ní i zrelaxovat (odpočinout si na úrovni psychické) a zároveň budeme ve společnosti lidí, se kterými chci být (sociální úroveň). Naopak večeře v podobě rychlého občerstvení za jízdy v dopravní špičce vlastně nebude napomáhat ničemu z výše uvedeného kromě poskytování energie tělu. Z příkladu je zřejmé, že jednou činností mohu ovlivňovat nejeden aspekt svého zdraví, a proto by se při úpravě stravování neměl člověk zaměřovat pouze na to jaké jí potraviny, ale také kdy, kde, jak a s kým…

Jak by tedy mělo vypadat správné stravování? Zde si myslím, že každý z nás bude schopen vyjmenovat několik základních pravidel pro správnou výživu: Jíst pravidelně v menších porcích, důraz klást na zeleninu a ovoce, nepřejídat se pozdě večer, vyhýbat se sladkostem, slazeným nápojům, pokrmům rychlého občerstvení a průmyslově vysoce zpracovaným potravinám, potraviny připravovat pestře a zahrnovat například i ořechy, semínka a rostlinné oleje, omezit sůl a alkohol a tak dále, a tak dále… Věc, která se ale opravdu opomíjí, je celková tělesná pohoda. Proto budu-li se zabývat pouze potravinami, které jím, pak velmi zřídka dosáhnu svých cílů na dlouhou dobu. Mnozí lidé hodně řeší výživu, ale méně už stravování obecně, a pak už se vytrácí i celý další kontext.

V našem odborném poradenství se snažíme zohledňovat všechny faktory bio-psycho-socio-spirituálního modelu, který je komplexně orientován na zdraví člověka. Máte-li pocit, že se Vám nedaří v plnění Vašich výživových či sportovních cílů, pak se nebojte na nás obrátit, někdy se jedná o detaily.



Jako členové klubu Bulldogs můžete využít zvýhodněných podmínek poradenství:

Sleva 40 % na vzdělávací akce (přednáška či seminář 120 min).
Sleva 20 % na výživové poradenství.
Více informací na e-mailové adrese vyziva@sportsenei.cz

Další informace získáte v sekci zdraví ZDE, nebo na stránkách SPORTSENSEI