Z jednoho z nejatraktivnějších utkání sezony bereme bod!

V posledním kole základní části Tipsport Superligy přijeli do Brna florbalisté České Lípy.
V zápase, který uzavíral základní část sezóny 2018/2019 rozhodně bylo o co hrát. Pokud by hosté z Lípy vyhráli, vyhnuli by se baráži a jestliže by vyhráli domácí buldoci, začali-by boj o Superligu na domácí půdě.

Že buldoci chtějí vyhrát bylo jasné již od prvního hvizdu, hned v první minutě našla naše finská posila přihrávkou Tomáše Kadavého, a ten otevřel skóre zápasu přesnou střelou do horního růžku branky. Buldoci pokračovali dále v tlaku, a při signalizovaném vyloučení po faulu hostujícícho hráče hráli dlouhou dobu bez brankáře. Trest pro hosty přišel, ale ne v podobě dvou minut. Po střele Fajta totiž z dorážky skóroval Grlický a poslal Brno do dvoubrankového vedení. Brno hosty k ničemu moc nepouštělo a svoji převahu opět potvrdilo zhruba v polovině první třetiny když po skvěle sehraném signálu z rohu hřiště našel Grlický milimetrovou krosovou přihrávkou Adama Konečného. Do konce první třetiny se domácí radovali ještě jednou, když střelu Marka z půlky hřiště dorážel do odkryté klece Petr Šomodi. Skvělá první třetina tak znamenala čtyř-brankové vedení domácích. 


buldogs_vs_lipa_025-kopie-(1).pngVstup do druhé dvacetiminutovky měli bohužel lepší hosté. Po 24 vteřinách totiž poprvé dostal míček za Bartekova záda Domimik Jansa. Česká Lípa přidala na aktivitě a napadání. Ve 25. minutě po nedovoleném zákroku využil 
výhodu trestného střílení bývalý hráč Brna Radek Krajcigr. Po tomto gólu ale konečně zapli i domácí, a na svoji odpověď nenechali diváky dlouho čekat. Po přesné přihrávce Kolačného zakončoval a opět upravoval na rozdíl tří branek Antti Jaakkonen. Hosté pokračovali dále v aktivní hře ale největší noční můrou jim byl domácí brankář Kryštof Bartek, který v bráně předváděl nevídané věci. Do konce třetiny ale bohužel přišly dvě vyloučení na straně Brna a Lípa obě dvě dokázala potrestat. Nejprve se v 35. minutě opět trefil Krajcigr a další přesilovku využil devatenáct vteřin před druhou sirénou Slaný. Domácí tak opět odcházeli do šaten za příznivého stavu, ovšem už ne tak příznivého jako po první třetině.

Vstup do poslední periody vypadal téměř stejně jako do té druhé, akorát zrychleně, vyrovnáno bylo totiž už po 10 vteřinách hry. Na 5:5 dával po přihrávce Ekla útočník Daniel Kněžour. Bartek ale držel svými naprosto neuvěřitenými zákroky stav 5:5. Na střelu ze 44. minuty byl ovšem i domácí kouzelník v brankovišti krátký a Krajcigr tak zkompletoval hattrick a poslal Lípu poprvé do vedení. To se ale domácím vůbec nelíbilo, a bylo vidět, že v sobě probudili velký hlad po bodech. V 51. minutě nejdřív po přihrávec Vojtíška srovnával svým druhým gólem Antti Jaakkonen. A o 4 minuty později, když bylo dění na hřišti už velmi vyhrocené, otáčel skóre zápasu v prospěch domácích Ondřej Lorenc. O tři body buldoky ale bohužel připravila opět dvojice Ekl-Kněžour když druhý jmenovaný zhruba tři minuty před koncem srovnával. 

V prodloužení se první pořádně na míček dostali hosté a ihned odvolali brankáře. Hráči Lípy sice brněnské obranné trio utahovali co to šlo, ovšem pokud tým nevystřelí, nemůže dát gól. Trpělivou obranou se k míčku dostal kapitán Surkoš a když už chtěl pálit na odkrytou klec hostů, byl zezadu seknut do hokejky a buldoci tak dostali výhodu přesilové hry. Ovšem i Lípa dokázala tlak ustát a po přesilovce se opět vrhla do útoku. Při hře bez brankáře už hosté začali dokonce i střílet, ale stejně jako většinu zápasu likvidoval Bartek jednu šanci za druhou.

O vítězi tak museli rozhodnou až samostatné nájezdy. O vítězství České Lípy rozhodl až v páté sérii Štěpán Slaný.

florbal_24022019_007.jpg

I přes to, že Bulldogs nevyhráli, stačil jeden bod k přeskočení Pardubic v tabulce. Brněnští tak začnou svůj boj o superligu na domácí půdě a to nejspíše v sobotu 9.3. Přesný čas utkání ještě upřesníme.


-Filip Volovec