Rozhovor: Martin Svatoň

Sezona už je 2 měsíce v plném zápasovém proudu. Její dosavadní průhěh zhodnotil mladý talent Buldoků, útočník Martin Svatoň. V rozhovoru se dozvíte, jak probíhala kvalifikace juniorů, jak se mu hraje v A týmu nebo jakým způsobem zvládá náročný zápasový program. 
Nejprve se zeptám na tvoje působení v týmu juniorů. Nedávno se vám podařilo vybojovat postup do nejvyšší juniorské soutěže, CE ligy juniorů. Jak to bylo těžké a jaké byly pocity bezprostředně po postupu?

Troufnu si říct, že jsme měli jednu z nejtěžších skupin, bylo to náročné a museli jsme si pár věcí v průběhu kvalifikace vyjasnit, protože jsme do ní nevstoupili dobře a zaměřili se pouze na jeden cíl, proto jsem opravdu hrdý na tým, jak jsme to společně dokázali zvládnout. Pocity byly neskutečné, v ten moment tomu necháte volný průběh a jen si to užíváte. Chtěl bych poděkovat všem, kteří nás podporovali a hnali kupředu, moc si toho vážíme.
 

Jaké máte v týmu juniorů cíle?

Cíl je jasný, míříme na nejvyšší příčky v juniorské nejvyšší soutěži, ale už z kvalifikace víme, že se nemůžeme upnout na jeden cíl, ale je to proces a je za tím spoustu dalších cílů. Hlavní je neustálý rozvoj hráče a týmu, jak po florbalové, tak i lidské stránce.
 

Kromě důležité role v juniorech se postupně začínáš prosazovat také v A týmu mužů. Jaké to je, hrát v lajně s hráči jako Lukáš Mráz, Miroslav Kladivo nebo Josef Žižka?

Je to skvělé, jsem moc rád, že dostávám příležitost a že mi kluci v mužích pomáhají, snažím se od nich co nejvíce naučit a přenést to do své hry.
 

Nedávno jsi vstřelil svůj první gól v 1. lize mužů. Bude to jeden z okamžiků, které si budeš pamatovat ještě dlouho, nebo je to pro tebe gól jako každý jiný?

Určitě jsem za něj rád a potěšilo mě to, ale důležitější je, že držíme jako tým šňůru vítězství a jako lajna se neustále posouváme.

 
Máš velmi náročný zápasový program, o halloweenském víkendu jsi odehrál 4 zápasy během necelých 48 hodin. Jak to zvládáš?

Souhlasím, program je náročný a sezóna je v plném proudu, snažím se hodně soustředit na kompenzační cvičení, regeneraci a dobrou stravu, aby si tělo odpočinulo a předešel jsem tak zbytečným zraněním.
 

Máš nějaký vzor? Ať už ve florbalovém, nebo i mimoflorbalovém životě.

Snažím si od každého vzít něco, ale mým velkým florbalovým vzorem je Filip Langer. Moc se mi líbí, jak se jako hráč prezentuje a snažím se od nej co nejvíce učit.
 
DSC_50040.jpg