Finálové preview: Buldoky vyzve Kladno

Buldoci čichají pomstu loňského čtvrtfinále, ve finále 1. ligy mužů na ně totiž čeká Kladno. Kladenští Kanonýři tak jsou jedinou překážkou mezi Buldoky, kteří již o víkendu zvládli svou semifinálovou sérii s Ústím, a přímým postupem do Superligy.
Filip Křenek, Jakub Hanák | 27.3.2024 | Muži A
 
Buldoci už měli finálovou účast jistou od nedělního večera, avšak na svého soupeře si museli počkat až do úterý. Nakonec se jím stalo Kladno, které v nejpozdějším možném semifinálovém termínu přetlačilo Otrokovice. Vyplnilo se tak přání řady fanoušků i hráčů, kteří doufali právě ve středočeského soupeře.
Oba týmy mají poměrně nedávnou společnou zkušenost z play-off, jedná se pochopitelně o loňskou čtvrtfinálovou sérii, do které Buldoci nastupovali jako jasní favorité, avšak Kanonýři se vybičovali k dostatečnému výkonu na zdolání svého jihomoravského soupeře. Nakonec kladenští doklouzali přes Ústí až do finále, kde však tvrdě narazili na favority BUTCHIS. Následnou baráž Livesport Superligy proti Karlovým Varům Středočeši také nezvládli a museli se tak i pro další rok spokojit s 1. ligou mužů.
Letos je to ale úplně jiný příběh. Kladenští totiž v závěru základní části ukuchtili první místo a byli tak pasováni na jednoho z favoritů letošního play-off. V něm však doposud nepůsobili až tak přesvědčivým dojmem, jak se pravděpodobně očekávalo. Ztracený zápas s Gullivers a pětizápasová série s Otrokovicemi znamená, že kladenští mají v nohách o jeden zápas více než Buldoci.
Na cestě za kladenským snem o Superlize však překáží druhý další favorit na postup – Bulldogs Brno. Brňané zatím ztratili jeden zápas v každé série, přičemž obě prohry přišly na domácí půdě. Jsou tak jediným týmem celého play-off, který vyhrál všechna venkovní utkání. Těžko však v sérii hledat jasného favorita, oba týmy po základní části dělil jediný bod a vzájemné zápasy z letošní sezony nám také příliš nepomohou – oba týmy vyhrály doma.
Můžeme se těšit také na individuální souboje mezi klíčovými hráči obou týmů. Na straně Kanonýrů v tomto kontextu nelze nezmínit Tadeáše Chrousta, Jakuba Bohuslávka nebo Matyáše Bachmaiera. Poslední jmenovaný sice vyhrál bodování 1. ligy mužů, ale proti Buldokům letos zapsal pouze 2 body za gól a asistenci. V play-off doposud v 9 zápasech zapsal 16 bodů. Brankoviště Kanonýrů bude pravděpodobně okupovat Jakub Janoušek s úspěšností zákroků 84,52% v letošním play-off. To ho však mezi brankáři, kteří v nadstavbové fázi sezony odchytali alespoň 3 utkání, řadí do lehkého podprůměru. Nevylučuje se však ani možnost nasazení kladenského maskovaného hrobníka Bulldogs z minulého roku – 39letého Rusa Ivana Ponomareva.
Na straně Bulldogs vévodí bodování v play-off Lukáš Gregr se 13 body, hned za ním s 11 body se vyskytuje dvojice Svatoň – Koláčný. Jednoznačnou jedničkou bude i nadále Martin Koudelka, který již v základní části patřil k prvoligové brankářské smetánce, v play-off je, co se týče statistik, dokonce úplně nejlepší.
Z 14 týmů zbyla po dlouhé a náročné sezoně už jen dvojice těch úplně nejlepších, která si to rozdá ve poslední sérii play-off 1. ligy mužů. Dokáže Kladno na ve finálovém reparátu uspět nebo se do Superligy po 5leté pauze opět podívá nejstarší jihomoravský celek? K tomu výrazně napoví dvojzápas hraný již tento víkend na půdě Kladna. Série pak bude pokračovat o týden později v Hodoníně, kde budou Buldoci v pozici domácího celku.

IMG_4150.JPG
 

KRÁTKÉ HODNOCENÍ SEMIFINÁLOVÉ SÉRIE S ÚSTÍM A VÝHLED NA FINÁLE PŘIDÁVÁ HLAVNÍ TRENÉR ADAM KONEČNÝ:


Buldoci mají za sebou úspěšnou semifinálovou sérii s Ústím, které porazili ve čtyřech, byť velmi vyrovnaných zápasech. Jak bys sérii zhodnotil a co podle tebe překlopilo váhy ve prospěch Bulldogs?
 
Série s Ústím měla velmi dobrou úroveň. Myslím, že oba týmy se prezentovaly kvalitní hrou. Férové zápasy, které jsme nakonec zvládli my.
Rozhodoval moment překvapení, ve kterém jsme měli převahu. Ústí se v posledním zápase například vyhýbalo plynulému střídání formací a snažili se nasazovat jejich „nejúdernější“ proti některé vytipované formaci naši, a to hrálo roli určitě také. My se na to nezaměřovali, soustředili jsme se na svoji hru a dál už to všichni znáte.
 
Ve finále vás čeká známý soupeř – Kanonýři Kladno, tedy soupeř, který Buldoky loni vyřadil ve čtvrtfinále. V základní části letos vždy uspěl domácí tým. Dá se očekávat další velmi vyrovnaná série?

Určitě. Vzhledem k tomu, jak si oba celky vybojovaly pozici do play off, se dá předpokládat, že půjde o nejlepší zápasy v rámci naší ligy letošní sezónu. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat. Určitě to bude velmi vyrovnané a rozhodovat budou detaily.
 
Kromě výborných týmů se proti sobě ve finále postaví také silné individuality, oba týmy mají v kádru bývalé mládežnické reprezentanty nebo hráče se zkušenostmi ze Superligy. Budou právě výkony klíčových hráčů obou týmů to, co může finále rozhodnout?

My se na individuality nesoustředíme. Víme, kdo u nás hraje a jakou má roli. Každý v našem týmu je nastavený tak, aby předvedl své maximum a prezentoval se na hřišti v co nejlepším možném „JÁ“. Víme, jak to má postavené Kladno a určitě se na to pořádně připravíme.
 
Domácí zápasy finále Buldoci odehrají na výjezdu v Hodoníně. V čem to bude pro vás speciální a na co bys fanoušky do města u slovenských hranic pozval?

Výjezdní finále tu snad ještě nebylo. Určitě bych chtěl pozvat nejen Hodonínské fanoušky, ale především ty naše. Celou sezónu jsou našim dalším hráčem a ženou nás kupředu. Budeme potřebovat vaši sílu a věřím, že společně dokážeme znovu uspět.

V Hodoníně jsme již pořádali dříve například superligový výjezd a vždy to byla atmosféra, na kterou se nedá zapomenout.

DOJDI A PODPOŘ NÁS, moc si toho vážíme!