Pardubice otočily sérii, Buldoci zůstávají v 1. lize

Buldoci v baráži o superligu vedli už 2:0, bohužel Sokolům se podařilo sérii udržet a Bulldogs na postup nedosáhli. V úvodním zápase série zvítězili v Pardubicích 8:5, v odvětě na domácí půdě pak i díky dvěma gólům Michala Valachoviče přetlačili Sokoly 4:3. Třetí zápas série však ovládly Pardubice, díky výhře 4:2 tak vrátily baráž na domácí půdu. Čtvrtý duel nabídl velkou přestřelku, hattrick Josefa Žižky však na vítězství nestačil, Sokoli ovládli zápas v poměru 8:7 po prodloužení. Pátý zápas začali Buldoci skvěle, ale nedokázali udržet slibné vedení z první třetiny a podlehli Pardubicím 9:6.
Jakub Hanák | 10.4.2022, upraveno

1. zápas: SOKOLI Pardubice – Bulldogs Brno 5:8

Domácí do utkání vstoupili lépe, byli aktivnějším týmem a vstřelili úvodní gól. V přesilovce poprvé překonal brněnskou obranu Adam Šmíd. Na něj navázal o pár minut později opět v početní výhodě Přemek Pakosta. V 16. minutě snížil Adam Konečný, ale dvoubrankový náskok vrátil Sokolům Martin Zuzulák. Díky zlepšenému výkonu v závěru první třetiny však dokázali Buldoci srovnat, dvakrát se prosadil kapitán Miroslav Kladivo.
Ve druhé třetině byla k vidění vyrovnaná hra. Bulldogs oproti první periodě více kontrolovali hru a v 33. minutě se jim podařilo skóre otočit, střelecké smůly se zbavil Josef Žižka střelou do levé šibenice. A aby to pravé šibenici nebylo líto, tak ji o chvíli později vymetl také, Buldoci tak díky dvěma rychlým trefám vedli 5:3.
Důležitý moment přišel na začátku třetí třetiny, kdy Buldoci nepustili domácí do tlaku, naopak sami zvýšili vedení. Ve 42. minutě se prosadil Lukáš Mráz a ve 44. minutě Tomáš Pešek. Buldoci tak měli pohodlné vedení 7:3 a kontrolovali hru. Pardubicím se přesto podařilo snížit, skvělou techniku předvedl David Žáček. V 52. minutě se podruhé v zápase prosadil Šmíd a vypadalo to, že závěr bude ještě dramatický. Buldokům se však dařilo hrát na míčku a nepouštět Pardubice do mnoha šancí. Domácí to ještě zkoušeli v šesti bez brankáře, ale do prázdné branky se po Haltmarově výhozu trefil Michal Valachovič, který tak uzavřel skóre zápasu na 8:5.


 
      


2. zápas: Bulldogs Brno – SOKOLI Pardubice 4:3

Buldoci do zápasu vstoupili skvěle. Už po čtyřech sekundách hry rozjásal brněnské fanoušky Michal Valachovič, který nachytal nekoncentrovaného Haleše v pardubické brance střelou mezi nohy. Jenže o dvě minuty později nestihla brněnská obrana pokrýt Martina Zozuláka a bylo srovnáno. Více ze hry měli sice hosté, ale byli to právě oni, kdo inkasoval. V osmé minutě vrátil vedení na stranu Bulldogs přesnou střelou Matěj Surkoš. Ve druhé polovině první třetiny pak byli aktivnější Buldoci, do šaten se však díky gólu Přemka Pakosty šlo za stavu 2:2.
Druhá třetina patřila Bulldogs. Pardubice byly spíše pod tlakem a všechny jejich šance pochytal Jakub Haltmar. Po souhře první lajny se v 28. minutě prosadil Josef Žižka, na jeho střelu byl Haleš krátký. O půl minuty později pak zdvojnásobil vedení Michal Valachovič svým druhým gólem v zápase. Dvě branky Valachoviče byly odměnou pro celou třetí řadu, která odehrála výborný zápas.
Na začátku třetí třetiny Pardubice zabraly a soupeře tlačily. Několikrát byly blízko kontaktní brance, ale ve finálním okamžiku se jim díky důrazu obránců Bulldogs nepodařilo dostat míček za čáru. Nakonec se Sokoli přece jen snížení dočkali, přesilovku využil Jiří Kohoutek. Buldokům mohli vrátit dvoubrankové vedení Konečný nebo Pešák, ale prvně jmenovaný trefil jen tyč a gól druhého nebyl uznán pro postavení v brankovišti. Buldoci nicméně zvládli závěr třetí třetiny zodpovědně a vedení 4:3 už si pohlídali. Do třetího zápasu tak budou vstupovat s vedením 2:0 v sérii.
 

   

3. zápas: Bulldogs Brno – SOKOLI Pardubice 2:4

Pardubice byly od začátku aktivnějším týmem. Do vedení je poslal už po 30 sekundách Přemek Pakosta. Buldokům trvalo, než se dostali do zápasu, ale hra se postupně začala vyrovnávat. Bohužel zaváhání v posledních sekundách způsobilo, že se do šaten šlo po 20 minutách za stavu 0:2.
Ve druhé třetině se Buldoci snažili s náskokem soupeře něco dělat, ale Pardubice nepouštěly Brno do mnoha šancí. Ve 26. minutě poprvé prostřelil skvěle chytajícího Denemarka Lukáš Mráz a Buldoci byli na dostřel. Další branku diváci na Vodove ve druhé třetině neviděli, vyznamenali se oba gólmani.
Do třetí dvacetiminutovky tak Buldoci vstupovali s jednobrankovou ztrátou. Místo vyrovnání však přišla studená sprcha z hole Iva Teichmana, který svým druhým gólem v zápase zvýšil na 3:1 pro Sokoly. Pardubice poté hrály na čas, snažily se držet balonek a nepůjčit jej soupeři. Čtyři minuty před sirénou pak Buldoci inkasovali znovu, na 4:1 z pohledu hostí upravil Ivo Teichman, který tak završil hattrick. V posledním minutách to ještě Bulldogs zkusili v šesti a plamínek naděje vykřesal Adam Konečný. Ale žádný spoluhráč na jeho trefu už nenavázal a Pardubice zvítězily 4:2.
 

   

4. zápas: SOKOLI Pardubice – Bulldogs Brno 8:7PP

Stejně jako v prvním zápase série, domácí Pardubice byly na začátku aktivnějším týmem. Už v první minutě dostal Sokoly do vedení Martin Zozulák, který v desáté minutě druhým gólem vedení svého týmu zdvojnásobil. Buldoky dostala zpět do zápasu přesilovková trefa Jakuba Marka, jenže vzápětí zvýšil na 3:1 Adam Šmíd. Buldoci však byli v závěru první třetiny lepším týmem a zaslouženě se dočkali snížení, střelu Jana Vojtíška dorazil za Denemarka Martin Grlický.
Ve druhé třetině přestaly padat branky, k vidění byly spíše potyčky mezi oběma týmy. Jediný gól druhé dvacetiminutovky vstřelil Lukáš Kučera.
Ve třetí třetině se Pardubice soustředily spíše na bránění svého vedení 4:2. Jenže po pěkné akci Adama Konečného snížil na 4:3 z pohledu domácích druhým gólem v zápase Grlický. Jenže Sokoli opět odskočili do dvoubrankového vedení, autorem gólu na 5:3 byl Lukáš Prix. Buldoci ve 49. minutě sice neproměnili trestné střílení, ale mrzet je to příliš nemuselo, protože jen o chvíli později snižoval Josef Žižka. Buldoky tento moment povzbudil a šli si za vyrovnáním. To přišlo v 53. minutě opět z hole Žižky, který zužitkoval přihrávku Jana Svobody do ideální pozice před brankou. Jenže domácí nepřestali hrát a díky rychlým gólům Zozuláka a Pakosty se v 54. minutě dostali zpět do trháku. Ani tato nepříznivá situace Bulldogs nezlomila. Při závěrečné hře v šesti nejprve hattrickem snížil Josef Žižka a poté se o vyrovnání postaral Filip Sedmera. Po osmigólové třetí třetině tak muselo rozhodnout prodloužení.
V něm bohužel pro Buldoky rozhodl po třech a půl minutách hry pardubický David Petržela. Sokoli tak natáhli barážovou sérii až do rozhodujícího pátého utkání.
Vítězství Buldoci získali aspoň na tribunách. Velká skupina brněnských fanoušků vytvořila v Pardubicích takřka domácí atmosféru, děkujeme za podporu!
 


5. zápas: SOKOLI Pardubice – Bulldogs Brno 9:6

Trenéři pro rozhodující duel svěřili brankoviště mladému Matěji Faltusovi a tato sázka jim zprvu vycházela. První třetina byla z pohledu Buldoků jako ze snu. Zatímco Pardubičtí netrefovali branku, nebo je vychytal skvělý Faltus, hráči Bulldogs překonali obranu domácích hned třikrát. Skóre otevřel Filip sedmera, na kterého dvěma zásahy navázal ve skvělé formě hrající Josef Žižka.
Do druhé třetiny tak vstupovali Bulldogs se skvělým vedením 3:0. Jenže Pardubice se nevzdaly a začaly také střílet góly. Po dvou rychlých gólech Přemka Pakosty a Lukáše Prixe byl náskok Buldoků už jen jednobrankový. Sokoli ve 33. minutě vyrovnali, za domácí skóroval Lukáš Kučera. O minutu později pak dokončil obrat Martin Zozulák. Ve 38. minutě se uplatnilo známé pravidlo nedáš-dostaneš. Zatímco Buldoci výbornou příležitost nevyužili, z protiútoku se prosadil Prix a Sokoli vedli 5:3. Tři sekundy před sirénou snížil na 5:4 junior Petr Vaverčák, přesto měli Buldoci v šatně po druhé třetině o čem přemýšlet.
45. minuta zápasu byla černým okamžikem pro brněnské naděje na vyrovnání. Sokoli díky trefám Kučery, Zozuláka a Teichmana zvýšili na 8:4. Přesto se Bulldogs nevzdali a bojovali. Při hře v šesti snižovali Lukáš Mráz a Filip Sedmera, Buldoci tak opět vykřesali naději. Jenže Sokoli už si vedení pohlídali a v poslední minutě jej pečetil střelou do odkryté klece Adam Šmíd.
Pardubice tak otočily barážovou sérii z 0:2 na 3:2 a udržely se v Superlize. Buldoci tak bohužel neuspěli a i příští rok budou hrát 1. ligu mužů.