Atmosféra v týmu je vynikající, říká expert na prodloužení Valachovič

Před finálovou sérií s Kladnem jsme vyzpovídali Michala Valachoviče, hodonínského rodáka a experta na góly v nadstaveném čase. Co od série s Kladnem očekává a jak se těší na zápasy ve svém domovském městě?
Jakub Hanák | 28.3.2024 | Rozhovor

Po dvou letech se Buldoci opět přiblížili postupu do Livesport Superligy. Jaká panuje po dvou odehraných sériích v týmu atmosféra? Připouštíte si důležitost zápasů, nebo si spíš užíváte atmosféru play off?
Atmosféra v týmu je vynikající, jak by taky mohla být jiná, když jsme postoupili do finále (smích). Určitě si důležitost všech zápasů připouštíme, protože chceme vyhrávat všechny zápasy, a i přes množství všech různých bolístek, které přibývají, si myslím, že si všichni play off užíváme a pevně věřím, že i naši výborní fanoušci, kteří jsou s námi všude, si to taktéž užívají.
 
Jak bys dvě již odehrané série zhodnotil? Minimálně ta s Ústím byla výsledkově i herně velmi vyrovnaná.
Obě dvě série byly vyrovnané, až na první zapas v Chomutově, který jsme vyhráli s větším bodovým rozdílem. Série nám ukázaly spoustu věcí, na které si dávat pozor, ale zároveň nám hlavně ukázaly, jak silný tým máme a co všechno tenhle tým dokáže, když pevně drží při sobě a makáme jeden za druhého.
 
Na Kladno mají Buldoci nehezké vzpomínky z loňské čtvrtfinálové série. Je na týmu vidět, že se jedná tak trochu o odvetu nebo se na to snažíte nemyslet a berete Kladno jen jako dalšího soupeře?
Myslím si, že Kladno je proti minulé sezóně úplně jiné, minulou sezónu jsme si je vybírali do čtvrtfinále a letos skončili základní část na prvním místě. Spíše se koukáme na Kladno z letošní sezóny a nějak nemyslíme na to, že jim vrátíme vyřazení z minulé sezóny. Samozřejmě to asi v hlavě někdo bude mít, ale alespoň já to tak nevnímám.
 
S Kanonýry jste letos odehráli dvě utkání v rámci 1. ligy a jedno v rámci Poháru. Doma jste vyhráli ve vyhroceném utkání 6:4, venku jste v oslabené sestavě na soupeře nestačili vysoko 2:9 a v pohárovém utkání pak 2:7. Napovídají dle tebe tyto výsledky něco k této sérii?
Napovídají asi to, že na Mazyho oblíbeném tipáči bude nižší kurz na Kladno než na nás (smích). Play off je ale úplně jiná soutěž, takže výsledky ze základní části nebo poháru nehrají nějak velkou roli.
 
V sezoně jsi v obou vzájemných ligových zápasech s Kladnem chyběl. Těšíš se díky tomu na tyto vzájemné zápasy o to více, nebo to pro tebe vůbec nic neznamená?
Odehrál jsem pouze pohárové utkání s Kladnem, takže už jsem proti nim v sezóně hrál, na každého soupeře v play off se ale těším úplně stejně a nějak nevnímám mou absenci v zápasech s Kladnem.
 
V tom loňském čtvrtfinále i letošních vzájemných zápasech bylo vidět množství, často hodně hraničních, fyzických soubojů z obou stran. Vyhovuje ti tento styl hry nebo fandíš spíše bezkontaktním zápasům? Dá se něco podobného očekávat i tentokrát?
Ano, očekávám, že tahle série bude úplně stejná jako ta loňská. Spousty tvrdých soubojů, které jsou občas dost hraniční, takže série bude dost náročná. Tento styl hry mám rád, takže s tímhle osobně problém nemám.
 
Z posledních 4 vyhraných prodloužení jsi 3x rozhodnul právě ty. Dá se říct, že se ti hraje dobře při tzv. náhlé smrti, nebo je to spíše náhoda?
Asi si hraji v hlavě více s tím, že nesmím udělat žádnou chybu, protože když ji udělám a padne gól, tak už s tím nikdo nic neudělá. Moje góly v prodloužení asi budou hlavně o štěstí, protože natrénovat to asi ani nijak nejde, takže se přikláním k tomu štěstí.
 
Domácí zápasy finálové série se budou hrát v Hodoníně, což je město, ve kterém jsi dělal své první florbalové krůčky. Co pro tebe znamená tam nyní bojovat o postup do Superligy?
Znamená to pro mě opravdu hodně, nejen že jsem tam florbalově vyrůstal, ale také jsem se tam narodil a mám tam celou rodinu a spoustu přátel. Už jako malý, když Buldoci hráli Superligu a hrálo se výjezdní utkání v Hodoníně, kde byla úžasná atmosféra a úplně plná hala fanoušků, jsem si říkal, že bych to chtěl zažít taky a byl to jeden z mých menších snů. Hrát v Hodoníně finálové utkání a vrátit superligu zpět do Brna by pro mě bylo něco neskutečného. Pevně věřím, že i s mým očovským kamarádem Vincem (Jakubem Markem) si tahle utkání určitě užijeme a doufám, že dorazí naši nejlepší fanoušci ve velkém počtu, ať nám udělají perfektní atmosféru jako vždy na domácích zápasech.