První finálový bod míří do Brna! Buldoci zvládli nájezdové drama

Po dvou letech stanuli Buldoci opět na prahu Superligy. Ten poslední a zároveň nejtěžší krok musí tým Adama Konečného udělat v sérii proti Kladnu. První zápas se nakonec protáhl až do samostatných nájezdů, v nichž Buldoci zásluhou kapitána Jakuba Marka a brankáře Martina Koudelky zvítězili a mohou se radovat z prvního finálového bodu.
Ondřej Smekal | 30.3.2024 | Muži A

V úvodu se ukázala výhoda domácího prostředí. Kladenští Kanonýři měli v úvodních minutách navrch a v 7. minutě šli do vedení zásluhou Martina Fojtíka, který rychlou střelou z osy hřiště překvapil Koudelku. Kladno zvýšilo na konci desáté minuty po pohledné kombinaci Stůje, Bohuslávka a zakončujícího Jandy na 2:0, na což Buldoci zareagovali zvýšenou aktivitou. Velký tlak musel kladenský brankář Janoušek přečkat v samotném závěru první třetiny. Kalousek šikovně našel Gregra, ale jeho střelu zastavila branková konstrukce. Janouškovi posléze pomohla tyč i proti Sedmerově střele z dálky. I přes velké šance Brňanů se odcházelo do šaten za stavu 2:0 pro Kladno.
Druhá třetina přinesla pokračování aktivní hry Bulldogs. Výsledek se brzy dostavil, protože po pěkné kombinaci Mráze, Svatoně a Gregra zakončil právě Lukáš Gregr do prázdné brány a hosté snížili na 2:1. Vodou na už tak roztočený mlýn Bulldogs bylo vyloučení Jakuba Bohuslávka. Následnou přesilovku totiž Buldoci dokázali využít. Mrázovo nahození tečoval za Janouškova záda Lukáš Gregr, který svou druhou brankou v zápase srovnal skóre na 2:2. Po vyrovnávacím gólu se hra vyrovnala a oba týmy měly své šance. Nakonec to ale byli Buldoci, kteří se mohli radovat potřetí. Adam Zukal s Adamem Vágnerem dali vzpomenout na snový začátek sezony a právě Vágner otočil na 3:2 z pohledu hostů. Skóre se už do konce třetiny neposunulo a Buldoci vstupovali do třetí třetiny s mírnou výhodou.
Kladenští začali třetí třetinu aktivně s cílem vrátit se do zápasu co nejdříve. K tomu měl nejblíž Martin Fojtík, jemuž předložil Bachmaier míček přesně před odkrytou Koudelkovu bránu, avšak Fojtík se odmítl stát dvougólovým střelcem. Buldokům se naskytla opět šance početní výhody, ale tentokrát s ní nenaložili podle svých představ, a proto byl stav stále stejný. Ten se změnil až v 55. minutě. Poté co propadla kladenská obrana, se dopředu vydal Adam Vágner, ale bránu netrefil. Naopak na druhé straně hřiště se z protiútoku nemýlil Jakub Bohuslávek, který se rychle zorientoval před bránou a dorazil míček za bezmocného Koudelku. Pro Buldoky mohlo být o dvě minuty později ještě hůř. Před bránou se nabízel opět Bohuslávek, kterého našel Tadeáš Chroust, ale Koudelka ukázal, že ještě nevyplýtval celý svůj brankářský repertoár, a zákrokem večera udržel vyrovnaný stav. Čáru přes rozpočet mohlo udělat Buldokům vyloučení Filipa Mazáče těsně před koncem třetiny, ale Kladenským se ještě před sirénou přesilovku využít nepodařilo. Proto se šlo do prodloužení.
Z Mazáčova trestu zbývalo ještě přibližně 45 sekund, ke kterým byly navíc přidány ještě další dvě minuty pro téhož hráče, a to za nesportovní chování. Buldoci však celé dlouhé oslabení přečkali. Největší šanci prodloužení měli Buldoci v 67. minutě. Míček se po střetu Zukalovy a Frýbovy hole kuriózně odrazil zezadu do Janouškovy masky, odkud málem doputoval až za čáru. A přestože se Buldoci radovali, rozhodčí tuto milimetrovou situaci gólem neoznačili. Jelikož ani deset minut navíc vítěze neurčilo, rozhodnout musely samostatné nájezdy.
V nich většina střelců ztroskotala na brankářích. Z kladenské strany proměnili Bachmaier a Papoušek, z brněnské zase Marek a Svatoň. Následovala náhlá smrt, v níž se znovu trefil brněnský kapitán Jakub Marek, na kterého však nenavázal Matyáš Bachmaier a Buldoci se mohli radovat z prvního získaného bodu ve finálové sérii. Ta pokračuje už zítra v kladenské Sportovní hale BIOS. Přímý přenos můžete sledovat na ceskyflorbal.tv.