Shrnutí působení juniorek v nejvyšší soutěži

Již druhý rok hrají naše juniorky nejvyšší juniorskou soutěž, kde se mohou setkat s elitními republikovými týmy jako např. FAT PIPE FLORBAL CHODOV, PSN Tatran Střešovice nebo 1. SC TEMPISH Vítkovice. 
Oproti loňsku hodně obměněný tým vyrazil na své první utkání druhou zářijovou sobotu do Jihlavy. Přestože holky ve třetí třetině prohrávaly už 3:1, dokázaly se vzchopit a během posledních deseti minut srovnat stav na 3:3 a v poslední minutě přidat ještě další dva góly a tím překlopit výsledek na svoji stranu. Další den je čekal zápas s nováčkem TJ Jablonné nad Orlicí, holky se přizpůsobily tempu soupeře, nepohlídaly si jeho brejky a v přestřelce nakonec prohrály 9:7. 

V dalších třech zápasech se projevila neschopnost dávat góly a proměňovat vytvořené šance. Juniorky za 180 minut hracího času vstřelily pouze čtyři branky a to je stálo další cenné body. 
V 6. kole soutěže se juniorky vydaly do Liberce. V tomto utkání si holky nedokázaly pohlídat brejkové situace soupeře, ale zato dokázaly zlepšit produktivitu a vstřelit osm branek. Ačkoli zápas prohrály 10:8, nasbíraly v něm mnohé zkušenosti, které jsou vždy potřeba. 

Následující domácí zápas sehrály juniorky s FBC ČPP OSTRAVA, přestože holky velice rychle prohrávaly 0:2, dokázaly se do zápasu vrátit a otočit skóre na 3:2, pak ale přišla série chyb, kterou hráčky z Ostravy zúročily. I když juniorky ještě dvě minuty před koncem vstřelily kontaktní branku na 5:6, tak zápas k vítěznému cíli nedotáhly. Zápas ale ukázal, že dovedou držet tempo i se silnějším soupeřem. Důležité je zapamatovat si, že hra trvá šedesát minut, během kterých se musí celou dobu koncentrovat.

V dalších třech zápasech se juniorky střetly s těžkými soupeři – 1. SC TEMPISH Vítkovice, Ivanti Tigers Jižní Město a FAT PIPE FLORBAL CHODOV. Během těchto zápasů byla vidět nejen značná florbalová vyspělost soupeře, ale i jeho fyzická připravenost. V zápasu s pražským Chodovem předvedly juniorky velice dobrý výkon, ale opět pohořely na neproměňovaní svých šancí a prohrály 0:6. Ale zápas opět ukázal, že dokážou držet krok i s nejsilnějšími soupeři, jen je potřeba trefit vyložené šance. 
Dalším soupeřem byl tým SK Bivojky Litvínov. Juniorky nedokázaly diktovat tempo hry a díky své naivitě a neschopnosti rozebrat si soupeře, prohrály. Další den je čekal pražský tým PSN Tatran Střešovice, který potvrdil roli favorita a zvítězil 12:3.

Poslední listopadový víkend odehrály holky brněnské derby s K1 Florbal Židenice. Juniorky si v průběhu druhé třetiny vypracovaly tříbrankový náskok a svého městského rivala nakonec porazily 5:2, a tím konečně přidaly nějaké body do tabulky. 

Před Vánocemi na ně čekali dva nováčci soutěže. V sobotu se střetly s Panthers Praha. V první třetině daly oba týmy tři góly, a tak se do šaten šlo za vyrovnaného stavu. Ve druhé třetině žádný gól nepadl. Přestože si juniorky v poslední části vypracovaly vedení 5:4, dokázaly soupeřky srovnat skóre a šlo se do prodloužení. I v něm žádný gól nepadl, a tak se pokračovalo nájezdy, ve kterých holky konečně překlopily zápas na svoji stranu. V neděli je čekala FBŠ SLAVIA Plzeň, zápas holky nezačaly dobře a po patnácti minutách prohrávaly již 1:5, přesto se dokázaly do zápasu vrátit a srovnat na 7:7. Bohužel soupeřky trefily před koncem branku a své vedení už nepustily.

Dosavadní část sezony byla bodově velice chudá a ukázala, co všechno je potřeba ještě zlepšovat – od trefování branek, přes fyzickou přípravu, po udržení si koncentrace. Do konce základní části soutěže odehrají juniorky ještě sedm zápasů, ve kterých by rády přidaly body před konečným play-off. 

Komentář kapitánky Elišky Hroudné: „Sezónu je zatím těžké hodnotit, protože jsme do ní nastoupily s týmem, který je oproti loňsku dost jiný. Ze začátku to pro nás bylo složité, ale na našich výkonech je vidět s každým zápasem zlepšení a pokud plníme pokyny trenérů na 100 % a soustředíme se celých 60 minut, dokážeme hrát vyrovnané zápasy i s nejlepšími týmy tabulky. Přála bych si, abychom do další části sezóny ještě zlepšily koncovku, protože ta nás trápí od začátku sezóny.“

Komentář trenérky Simony Kabelákové: „Začátek sezóny byl velmi náročný, začínali jsme od začátku s mladšími ročníky. Za uběhlou část sezóny ale holky udělaly velký kus práce a je na nich vidět obrovský pokrok. Pevně věřím, že tyto rostoucí výkony holek budou pokračovat. Jsme na ně pyšní, i když stále máme na čem pracovat!“

Komentář trenéra Martina Broučka: „Sezóna ubíhá mílovými kroky. Každou odehranou minutou se holky zlepšují, jsou mladé a nezkušené, občas naivní, ale makají. Nebylo utkání, které by vzdaly, i když stav byl hodně pro soupeře. To je devíza silného kolektivu.“