Rozhovor s trenérem žen Rudolfem Škubalem

Ženský A tým čekají o víkendu poslední zápasy základní části. V sobotu vyjedou do Jihlavy, kde naposled poměří síly s domácími SK a v neděli přivítají na domácí ploše Nové MSH Vodovy PRAMOS Aligators Šitbořice. S Aligátorkami je vzájemná bilance zápasů v této sezóně vyrovnaná, první zápas vyhrály napůdě soupeře Buldočky poměrem 8:6 a ve druhém zápase naopak Aligátorky braly body z domácího zápasu Buldočkám po výhře 6:5. Proto se dá očekávat velice vyrovnaný zápas. 

Ať už ale víkendové zápasy dopadnou jakkoliv, Buldočky mají 1. místo po základní části jisté, na druhý vsetín mají náskok sedmi bodů. O probíhající sezóně, o minulé sezóně i o ambicích do budoucna jsme se vyptávali trenéra žen Rudolfa Škubala.
Ahoj Rudo,

Když nepočítám následující dva víkendové zápasy, tak základní část je za vámi. Tvůj tým má jisté první místo, jak jsi spokojený s dosavadním průběhem?

Převládá celková spokojenost. Během sezóny jsme se sice nevyvarovali několika zaváháním, které ale bereme jako přínosnou zpětnou vazbu a motivaci se znovu zlepšovat.
 
Play-off je za dveřmi a vy si jako první tým budete vybírat soupeře, padla už na to mezi Vámi trenéry nebo ve vašem týmu debata, koho byste si pro první kolo vybrali, popř. jaký určitě ne?
Nevím jak holkám, ale mě je to jedno. V soutěži jsme přehráli každého, ale také víme, že s každým můžeme prohrát. Co je pozitivní, že to nezáleží na soupeři, ale jen na nás.
 
Na čem je momentálně ještě největší potřeba zapracovat, než vypuknou ty nejdůležitější boje?
Nejdůležitější je psychická pohoda (u holek možná ještě více než u kluků). Dále jsou to obligátní věci, jako sehrání pětek, volné údery, přesilovky, oslabení, nájezdy, … (zkrátka všechno). 😊
 
Minulý rok jste se s týmem dostali až do finále, které jako jediné utkání bylo spojené se západní divizí, v této sezóně bude spojené už druhé kolo play-off. Jaké v tomto systému vidíš výhody či nevýhody? Jak by dle tebe vypadal ideální systém soutěže 1. ligy žen?
Nynější systém je spravedlivější, můžeme si zahrát více zápasů s týmy západní divize, která je prý lepší a tím se sami ještě zlepšit. Ideálně bych chtěl hrát s týmy, které mají ambice na postup do extraligy, jednu celorepublikovou soutěž. Bylo by více kvalitních zápasů a mohli bychom se zase posunout dále (individuálně i týmově).
 
U týmu žen působíš již druhou sezónu, před tím jsi byl součástí pouze mužského florbalu. V čem vidíš u Tvého týmu největší progres za dobu tvého působení a v čem je naopak posun pomalejší, než jsi čekal?
Sice trošku odbočím od otázky, ale částečně to s ní souvisí. U tohoto týmu mě překvapilo odhodlání holek. S vedením jsme se domluvili a roli trenéra jsem přijal s podmínkou, že budeme florbal dělat pořádně (s extraligovými parametry). Zavedli jsme tři tréninky týdně, letos jsme je prodloužili na dvouhodinové a …. všechny holky to akceptovali, resp. jsem očekával větší množství odchodů.

Také zásluhou více tréninků jsme za dva roky udělali velký pokrok v práci s míčkem, zkrátka už ho nehoníme po hřišti, ale občas si ho i cíleně nahrajeme. 😊
Naopak do budoucna budeme muset více zapracovat na rychlosti (ne na ovále, ale v tělocvičně s míčkem).
 
A otázka na závěr, máš s týmem pro tuto sezónu postupové ambice?
Nyní, za této situace tyto ambice mít musíme a máme, ale když se to nepodaří tak se také nic nestane. Abych citoval Winstona S. Churchilla - „Úspěch není konečný, neúspěch není fatální: odvaha pokračovat je to, co se počítá.“

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí v play-off bojích.

Dovolte mi Vás títmto pozvat na nedělní utkání žen, které se odehraje ve 14:00 na Nové MSH Vodova, hned po nich nastoupí do důležitého utkání také muži Bulldogs Brno. 

https://www.facebook.com/events/166031837380816/