Rozhovor s Ville Alkkim

Za Bulldogs Brno bude v nadcházející sezóně nastupovat po bránkaři Janne Kinnunenovi druhý Fin v historii. Z helsinského týmu Westend Indians k nám minimálně na rok přichází bývalý juniorský reprezentant Suomi Ville Alkki. V Brně trénuje už od konce července, takže stihl trochu poznat zdejší život.
 
Kdy a kde jsi začal hrát florbal? Mohl bys vypíchnout klíčové momenty své dosavadní kariéry?
S florbalem jsem začal s příchodem na základní školu. Můj první klub byl Kirkkonummi Rangers. Asi největší úspěch jsem zaznamenal v žácích, kde jsme vybojovali stříbro v rámci celého Finska.

Na jaké pozici nejraději hraješ? Jaký styl hry Ti nejvíce sedí?
Nemám vyloženě oblíbenou pozici, mohu nastupovat všude. V poslední době mi nejvíce sedí pozice obránce.

Měl jsi nějaký florbalový vzor, třeba ve finském národním týmu?
Ne, nemám žádný florbalový vzor.

Máš z dřívějška nějaké zkušenosti s českým florbalem a Českou republikou vůbec?
Do teď jsem byl v Praze čtyřikrát na Prague games, takže už jsem měl nějakou představu o České republice a o úrovni florbalu v Čechách.  

Proč sis vybral ČR?
Vybral jsem si Českou republiku, protože jsem chtěl vyzkoušet novou soutěž a měl jsem kontakt na některé hráče z Brna – Davida Sládečka a Kubu Mendreka.

Jaké jsou Tvé plány pro tento rok v Brně?
Hm… mé plány pro tento rok. Stát se lepším hráčem a naučit se trochu česky. Jdu do sezóny s čistou hlavou. Nikdy nevíte, jak to dopadne.

Překvapilo tě tu něco?
Především internet. Tady se kupují data, zatím co ve Finsku je zvykem si kupovat rychlost připojení.

Už jsi tady nějakou dobu. Je něco, co se ti zde líbí, nebo naopak?
Chutná mi české pivo a jídlo. A nemám rád lidi, co dabují pořady v TV.

Prošel sis už Brno a okolí?
Navštívil jsem v Brně už spoustu míst, ale raději se nebudu pokoušet je správně vyslovit. Byl jsem se podívat na vyhlídce nad Brnem, navštívil jsem pár kostelů, hrad…Hráli jsme už pár zápasů mimo Brno a také jsme byli na horách na Slovensku.

Jaké jsou největší rozdíly mezi Českou republikou a Finskem? V běžném životě a ve florbalu.
Rozdíly mezi Finskem a Českem? Hm… Ve florbalu je ten, že ve Finsku se trénuje daleko více taktika, než tady. V česku se daleko více pracuje na fyzičce.

Co by sis přinesl z Finska do ČR a co by sis naopak přinesl domů od nás?
Více saun do této země. A co bych chtěl z Brna do Finska? Nevím, možná dobrou slaninu a maso, tak dobré jako tady ve Finsku nedostanete.

Při výpravě A-týmu v Roháčích jsi byl vždy nejrychleji zpět v kempu? Máš nějaké zkušenosti s horskou turistikou? Jak sis užil technická místa výstupu s řetězy?
Jo, pár výletů jsem už absoloval, ale nikdy takto v horách. Bylo to opravdu náročné pro nohy. Technické pasáže naháněly strach, ale pocit a výhled po jejich zdolání byl úžasný.