Vybíral: sezona je jako horská dráha. Na juniory jsem hrdý

Dosavadní průběh sezony hodnotí hlavní trenér mužů a juniorů, Miroslav Vybíral. Zkušený kouč komentuje výsledky a hru A týmu, který musí táhnout za jeden provaz, a také úspěchy juniorů, kteří po náročné kvalifikaci v CE lize excelují. Více se dočtete níže.
Buldoci mají za sebou devatenáct zápasů základní části a do jejího vyvrcholení jich už moc nezbývá. Jak bys zhodnotil dosavadní průběh sezony?
Dosavadní průběh sezóny bych zhodnotil jako horskou dráhu, která nám přináší krásné vzestupy, ale i rychlé výsledkové pády. Vstup do sezóny byl výborný, kdy jsme posbírali důležité body, ale následně jsme se začali trápit a naše hra se hodně vzdálila od námi nastavené a požadované úrovně hry, která od začátku má jeden jediný cíl hodný klubu Bulldogs Brno, a to jednoznačně postup do nejvyšší soutěže.
 
Poslední kapkou špatných výsledků byl zápas v Praze proti týmu BUTCHIS. Museli jsme udělat určité kroky, které nebývají oblíbené, ale za to účinné. A to se povedlo! Díky nim jsme opět nakopli sportovní procesy a přišly pozitivní výsledky. Bohužel jsme stoupající tempo neudrželi a opět jsme se začali hledat. Měli jsme několikrát dobře rozehrané utkání, ale nepodařilo se nám tyto zápasy vítězně dokončit k našemu prospěchu, ba naopak – co mě velmi mrzí! Ke konci roku jsme si společně s týmem sedli a nastavili jsme si cestu, která by nás měla připravit na klíčovou závěrečnou část.

Věřím, že pokud budeme důslední a důrazně se vší vážností plnit plán cesty, a to VŠICHNI společně bez rozdílu, tak můžeme dosáhnout vytyčených cílů.

Budiž nám posledním varováním naše poslední utkání, kde jsme odehráli 1. část utkání přesně tak, jak jsme si stanovili a potřebovali, ale opět jsme neudrželi náš herní plán.
 
V čem se tedy musí Buldoci zlepšit, aby dokázali tyto výkyvy výkonu odstranit?
Za mě je jediná šance, jak dosáhnout bodu zlomu a nalézt vítěznou vlnu, na jejímž hřbetu se probojujeme do finále. Zcela zásadní pro mě je, abychom šli společně a bez kompromisů po jasně vytyčené cestě, která je značena těmito elementárními směrovými ukazateli:
  1. Všichni bez rozdílu jsme táhli za jeden provaz, a hlavně za jeden konec provazu.
  2. Intenzivně jsme pracovali na jednotlivých dílčích úkonech a pokynech.
  3. Abychom byli hladovými psy, kteří se do krve porvou o svou a klubovou budoucnost.
  4. Uvědomění každého jednotlivce v týmu, za koho se rvou, za koho bojují – všichni Ti fanoušci, rodiče a přátelé, kteří nás neustále podporují; mladí a nadějní hráči, kteří k nám vzhlížejí a chtějí být součástí; sponzoři; město Brno, které si zaslouží nejvyšší soutěž.
 
WhatsApp-Image-2022-12-28-at-22-59-26.jpegLoni byli Buldoci jen malý krůček od postupu do Livesport Superligy, letos však výsledky ani hra nepůsobí natolik přesvědčivě, jako minulý rok. Na čem je třeba před play off zapracovat, aby tým dokázal překonat loňský výsledek a postoupit?
Je to proces a navázat na výsledky z loňské sezóny, kdy jsme byli již na pomezí nejvyšší soutěže, není nic jednoduchého. Někteří hráči nám skončili, někteří se připojují v rámci sezóny, zkoušíme mladé hráče a měníme herní styl a projev týmu. Výsledky nepřijdou hned, a to si musíme uvědomit. Vše si musí sednout, hráči si musí projít jiným stylem hry a herními návyky. Je to o vedení, a hlavně přijmutí celého sportovního procesu, tak abychom začali prodávat to, co umíme z tréninků. Teď máme ještě prostor neustále na tomto procesu pracovat a doladit detaily, které mohou v závěrečné části rozhodnout. V první polovině jsme zkoušeli různá rozestavení, styl hry, herní principy a systémy. Teď se již budeme zaměřovat na samotnou herní stránku, abychom byli do play off na 100 % připraveni.

Cesta je nastavena a proces rozjetý. Teď už jen kvalitně převést naši práci do výsledků na hřišti, tak abychom mohli být v nejbližší době spokojeni se sportovním výsledkem a plněním jednotlivých cílů.
 
Do týmu se v průběhu sezony zapracovává několik juniorů. Co mohou mladí hráči týmu nabídnout?
Mladí hráči jsou budoucnost klubu. Už teď ukazují svou kvalitu ve své soutěži, co mě nadmíru těší, kdy dokážou hrát v juniorské soutěži se superligovými týmy na vysoké úrovni, a dokonce je porážet. Tohle je dobrá známka toho, že náš klub čeká velmi pozitivní budoucnost. Tedy za předpokladu, že jsme si tohoto obrovského potenciálu ve vedení klubu vědomi. Jsem také velmi rád, že se již mladí hráči dokážou prosadit v mužské soutěži a být nedílnou součástí týmu. Mladí Buldoci nabízí dravost, rychlost, kreativitu, chuť hrát a zlepšovat se, ale především obrovskou pracovitost podloženou nezbytnou disciplínou. To vše jsou důležité aspekty sportovního výkonu, které vedou k úspěšnému procesu, co bývá nejčastěji vítězství.
 
WhatsApp-Image-2022-12-28-at-22-59-33-(1).jpegBuldoci se letos mohou opřít o pravidelný bodový přísun Lukáše Mráze, který se drží v top 5 kanadského bodování a tabulky střelců. Jak moc důležitou roli pro tým Mráz hraje?
To je skvělá práce Lukáše! Mrazík je nedílnou a důležitou součástí týmu, a nebojme se říct, že pro nás klíčovou. Je to obrovská osobnost a týmový hráč, který by se nechal pro TÝM rozkrájet. Myslím si, že je to parádní vzor pro mladé hráče a takové klub potřebuje.
Já však tyto statistky úplně nesleduji, protože mě zajímá samotná hra, herní principy a celkový projev týmu. Je to hlavně tým, který generuje lídry, co se týče kanadských bodů, a proto mě zajímá převážně tým než kanadské bodování individualit.
 
Jaký je podle tebe potenciál tohoto týmu?

Potenciál je dle mého úsudku jednoznačně obrovský. Jen potřebujeme buď probudit spícího draka, nebo vyhladovět buldoka, který si půjde za svým cílem. Doufám, že po Vánocích nebudeme přežraní :-), co si s realizačním týmem hned ověříme.
 
Na domácí utkání Buldoků chodí v průměru 196 diváků, což je třetí nejvyšší číslo v 1. lize. Co bys našim fanouškům vzkázal?
Rád bych poděkoval všem fanouškům, příznivcům a divákům Bulldogs Brno za jejich podporu na tribunách. Osobně si velmi vážím každého fanouška na tribuně, který přijde ve svém volném čase na zápas a je součásti florbalového střetnutí. O to víc si cením, že pravidelně chodí na naše zápasy spousta diváků a fanoušků, kteří nás podporují. Já doufám, že právě těmto lidem to budeme vracet naší hrou, která bude bavit všechny přítomné a budeme moci všichni odcházet radostně se sportovním zážitkem – to je mé přání do nového roku 2023.
 
Nyní se přesuneme ke kategorii juniorů, kde působíš jako hlavní trenér. Ti po dramatické kvalifikaci postoupili do CE ligy a do vánoční pauzy vstupují jistě v dobrém rozpoložení se čtyřmi výhrami v řadě a třetím místem v tabulce. Jak bys zhodnotil dosavadní cestu juniorů letošní sezonou?
Junioři jsou krásným důkazem akceptování jasně vytyčené cesty a přijmutí sportovního procesu. Dosavadní cestu bych nazval buldočí pohádkou – „Ze dna až na vrchol“. Proč? Pojďme se tedy na ní podívat.

Již na samotném začátku letní přípravy jsem cítil z týmu velké odhodlání, obrovskou pracovitost, herní kvalitu, lidskost a dobře nastavenou mysl. Tihle hráči nechtějí jen hrát florbal. Oni chtějí vyhrát, tvrdě na sobě pracovat, a hlavně si hru jako samotnou užívat. Florbal je pro juniory zábavou, i když musí florbalu spoustu věcí obětovat. Tyhle aspekty se prokázaly na jednotlivých letních turnajích, kdy se juniorský tým umístil na krásném 3. místě ve Švédsku na turnaji Kalmarsund Floorball Cup a v Bratislavě na turnaji Slovak Floorball Cup.

Vstup do kvalifikace o nejvyšší juniorskou soutěž se nám nepodařil a museli jsme rychle najít příčinu zadrhnuté buldočí mašiny. Našli jsme ji – mašinu jsme nastartovali a mohli jsme poznat sílu týmu ještě v kvalifikaci. Každá pohádka má svou zápletku a my jsme ji měli přímo Hollywoodskou. V rozhodujícím kvalifikačním utkání o postup do nejvyšší soutěže jsme s městským rivalem prohrávali. Pouhých 10 vteřin do konce zápasu jsme utkání srovnali a následně v prodloužení otočili v náš prospěch. V baráži o nejvyšší soutěž jsme vyjeli do Liberce, kde jsme ve velmi těžkém utkání zvítězili, ale na domácí půdě jsme již ve 30. minutě prohrávali 1:4. Silný tým se pozná podle toho, když i za nepříznivého stavu hráči věří v nastavený proces, mají klidnou mysl a dokážou utkání otočit. My jsme tohle utkání se vší parádou otočili a mohli jsme slavit postup do nejvyšší soutěže mezi TOP 12 týmů ČR, kam Buldoci vstoupili po 2 letech. Obrovská odměna pro nás všechny, kdy každý člen z juniorského týmu si splnil osobní sen a teď může naplňovat týmové cíle.
 
WhatsApp-Image-2022-12-28-at-22-59-34.jpegVzhledem k průběhu kvalifikace však zřejmě nikdo moc nečekal, že se vám bude v CE lize natolik dařit…
Vzhledem k tomu, jak se náš postup do CE ligy vyvíjel, tak mohu konstatovat, že nikdo od nás nečekal kvalitní florbalové výkony, kterými se prezentujeme. Je až neuvěřitelné, s jakou vervou jsme vstoupili do základní části CE ligy a na jaké úrovni jsme ukončili rok 2022 – třetí místo v tabulce, nespočet úžasných utkání, velká vítězství nad superligovými týmy, radost ze hry, nabité sebevědomím a to vše s mnoha nezapomenutelnými zážitky. Naše cesta nekončí. Juniorskou pohádku stále píšeme, a to s velkým příběhem. Doufám, že v roce 2023 budeme pokračovat v nastavené práci a budeme na sobě neustále pracovat, abychom byli v závěru sezóny dobře připraveni.

Juniorský tým je mou výkladní skříní a rád bych všem hráčům, členům realizačního týmu a rodičům poděkoval za jejich práci, nasazení, podporu a víru v nastavenou cestu. Děkuji Vám za úžasnou reprezentaci města Brna. Velmi si vážím Vaší práce a jsem nesmírně hrdý na juniorský tým, který mohu vézt jako hlavní trenér, i když to mnohdy nemusí být na mně vidět.

MOCKRÁT VÁM DĚKUJI TÝME!

Rád bych se zmínil o tom, že tahle cesta nebyla položena v letošní sezóně, ale pracuje se na ní již od mého příchodu do klubu. Tím pádem mé poděkovaní patří VŠEM hráčům, kteří prošli mým sportovním procesem, akceptovali jasně vytyčenou cestu a pracovali na budoucnosti klubu, ze které se teď můžeme těšit. DĚKUJI!
 
Jak těžké je pro tebe jakožto hlavního trenéra mužů i juniorů stíhat všechny povinnosti u obou kategorií?
Snadné to pro mě rozhodně není, kdy musím skloubit přípravy, rozbory, tréninky a zápasy pro dvě elitní kategorie, ale s tím jsem do nové sezóny šel, že mě nečeká procházka růžovou zahradou. Velkou energetickou vzpruhou pro mě je herní projev juniorů podpořený výbornými výsledky!

Ještě bych rád zdůraznil, že sám bych to rozhodně nezvládnul. Bez podpory a spolupráce jednotlivých kolegů (Martin Czeczinkar, David Kyzlink, Rudolf Škubal), pomocníků v realizačních týmech (Michal Mrva s jeho rodinou, Štěpán Zeman, Michal Holásek, David Fojt), vedení klubu (Ondřej Pavlica) a mé rodině, kterým bych tímto moc rád za jejich práci a podporu poděkoval. Díky těmto lidem mohu být výkonnou součástí u obou elitních týmů.