Trenér Jan Kadlec hodnotí uplynulou sezónu


A-tým Buldoků prošel před sezónou a pak i v průběhu řadou větších či menších změn. Jednou z těch větších byla obměna trenérského týmu. Proto jsme vyzpovídali hlavního trenéra, Jana Kadlece, který níže hodnotí celou sezónu.
 


Před sezónou tradičně probíhají různé změnny, jak jste se s nimi popasovali?
Seznamovací část sezóny před startem soutěže proběhla z mého pohledu hodně rychle na to, abychom měli s Rosťou jako nováčci u týmu vlastně možnost tým doopravdy poznat, navíc jsme v té době teprve řešili formu spolupráce v rámci trenérské trojice s Rudou Škubalem.
Každopádně výsledky a hra v přípravě proti českým týmům, ukázaly, že jsme jednoznačně konkurenceschopní a že všichni příchozí hráči budou pro tým přínosem.
 
Co jste tedy řešili během sezóny?
V první polovině sezóny se událo několik větších změn - změna herního systému, odchod Rudy k juniorskému týmu a větší důraz na organizaci naší hry ze strany obranné i útočné hry. Tohle všechno vedlo k tomu, že se nám jednoznačně dařilo více venku než doma, kde na nás byl větší tlak z hlediska tvoření a kontroly hry. Navíc na hráče i nás s Rosťou byly ve své podstatě kladeny naprosto nové nároky, které se za běhu sezóny samozřejmě zapracovávaly poměrně obtížně. Do konce roku 2014 se nám ale povedlo základní věci nastavit a odměnou a velmi důležitou vzpruhou v naší práci byl postup do finále Poháru, které jsme sice prohráli na nájezdy, ale během ledna a i ve vlastním finále s Mladou Boleslaví jsme už chvílemi hráli tak, jak si představujeme, že by v základních obrysech naše hra měla vypadat.
 
Během sezóny jste byli průběžně na 4. místě, pak jste ale spadli na 6. příčku.  
Konečné 6.místo po základní části určitě nebylo hodnoceno z naší strany pozitivně, ale bohužel jsme ztratili strašně moc bodů zejména v závěrech utkání, v prodlouženích a také se soupeři typu Vinohrad, Otrokovic nebo FBC Ostrava či Sparty, což se i přes výhry nad Vítkovicemi nebo Tatranem muselo vzít jako reálný stav.
 
V play-off tým působil mnohem jistěji a potvrdil to také postupem do semifinále po dlouhých deseti letech.
V play-off jsme celkově potvrdili, že můžeme mít vysoké ambice. 
Pro mě trochu překvapivě vzhledem k předchozím výkonům se v naší sestavě během play-off prosazovali obecně na úkor mladých hráčů více zkušení hráči typu Aleše Jakůbka či Martina Koutného.
Zaslouženě jsme v 6 zápasech vyřadili ve čtvrtfinále velmi dobře takticky připravenou Bohemku, která letos prožila vynikající část základní části, ale neměla podle mě dostatek odvahy se nám ve čtvrtfinále postavit a spíše se soustředila na destrukci než vlastní florbal. Pak nás po těsných výsledcích "smetla" v semifinále 4:0 na zápasy Mladá Boleslav.
 
Co rozhodlo semifinálovou sérii?
Každý ze zápasů semifinále byl jiný. Boleslav si zasloužila více vyhrát v domácích zápasech, my zase u nás v Brně, ale nakonec se v nájezdech stejně jako v průběhu celého semifinále ukázala velikost klíčových hráčů soupeře. My jsme pracovali zejména v domácích utkáních velice dobře, ale prostě to nestačilo.
 
Každopádně jsme se neměli za co v play-off stydět, ale nakonec se z čeho nijak výrazně radovat. Z 10 odehraných zápasů 
jsme pouze 3 vyhrály v základní hrací době, celkem 5 x se prodlužovalo nebo se jely nájazdy a 2 x jsme prohráli po 60 minutách. Což přesně odpovídá našemu "stylu" během předchozí základní části soutěže.
 
Celkově jsme nesplnili ani jeden z našich výsledkových cílů tj. vyhrát Pohár a postoupit do Superfinále. Ale na druhou stranu jsme snad udělali kroky k tomu, aby se nám to co nejdříve povedlo. Plus jsme snad získali cenné zkušenosti a konkrétní poznatky k tomu, abychom se dokázali zlepšit a předvádět hru, která nám umožní získat v lize více bodů během základní části, vyrovnat se s tlakem enormně vyrovnaných a náročných utkání semifinále play-off či finále Poháru.
 
Nyní je po sezóně. Odpočíváte, nebo již řešíte následující sezónu?
Aktuálně řešíme složení kádru z hlediska našich hráčů, kterým končí smlouva, máme vlastně už podrobně naplánovanou letní přípravu, která by měla mít parametry odpovídající našim vysokým cílům a nárokům, plus řešíme i možné posílení kádru. Jinak řečeno na odpočinek bude čas až na začátku července a snad se nám podaří sestavit a připravit lepší tým, než letos. 
 
Závěrem bych chtěl všem hráčům A - týmu mužů, členům realizačního týmu, vedení a členům naší florbalové organizace poděkovat za loňskou sezónu, která rozhodně nebyla špatná, ale jen další tvrdá a soustavná práce nám umožní další zlepšení a skutečné naplnění cílů v sezóně 2015-16, která pro nás už vlastně začala. Stejně tak, děkuji našim fanouškům a zvu je opět do hlediště a věřím, že stejně jako jsme jim začali v lednu letošního roku splácet náš výsledkový a herní dluh z první poloviny sezóny, budeme schopni v tomto trendu dlouhodobě pokračovat i s jejich podporou, které si neskutečně vážíme!