PLAY-OFF JE TADY! Buldoci vyzvou Chomutov

Letošní sezona 1. ligy mužů má za sebou 26 zápasů základní části i kvalifikaci o poslední postupové příčky. O víkendu tak vypukne vrchol sezony – vyřazovací boje. Bulldogs v nich budou bojovat o návrat do Superligy, v cestě jim stojí Florbal Chomutov.
22.2.2022 | Jakub Hanák

Nejdříve trochu historie.
Buldoci po sezoně 2018/2019 sestoupili ze Superligy do 1. ligy, avšak jejich cílem bylo se co nejrychleji vrátit zpět mezi elitu.
V sezoně 2019/2020 skončili po základní části  1. ligy druzí a společně s Karlovými Vary byli hlavními favority na postup. Jenže dobře rozjeté play off zastavila první covidová vlna a sezona se nedohrála.
Do sezony 2020/2021 vstupovali Bulldogs se stejnými ambicemi, jenže opět kvůli pandemii toho moc neodehráli.



4-IMG_4445.jpgLetos se však florbalu větší problémy vyhnuly a vše nasvědčuje tomu, že tentokrát Buldoci konečně dostanou šanci zabojovat o Superligu.
V cestě jim bude stát houževnatý soupeř z Chomutova. Toho si Buldoci upřednostnili před skvěle bránícím Kladnem.

Severočeši skončili po základní části na šesté pozici, tedy na poslední pozici zajišťující přímý postup do čtvrtfinále. Z 26 zápasů základní části Chomutov vytěžil 50 bodů, tedy o devět méně než třetí Buldoci. Podobně těsný rozdíl najdeme i v dalších statistikách, jako jsou například přesilovky či oslabení. Chomutov nastřílel více branek než Buldoci, ale výrazně více jich také dostal. Rozdíl skóre tak hovoří ve prospěch Buldoků, kteří zakončili sezonu s bilancí +57. zatímco jejich soupeř má bilanci +23.

Vzájemné zápasy byly oba velmi vyrovnané. Nejprve byl v prosinci úspěšnější Chomutov, který Buldoky výrazně přestřílel a vybojoval dva body za vítězství 6:5 po samostatných nájezdech. V tomto utkání zářil hlavně čtyřbodový Tadeáš Melíšek. Druhý vzájemný zápas též musel rozhodovat nadstavený čas.
Tentokrát byli však úspěšnější Buldoci, kterým výhru 8:7 vystřelil v prodloužení Lukáš Mráz. Na straně Bulldogs se zadařilo mladému Petru Zajíčkovi, za Chomutov vstřelil hattrick Tomáš Novotný.

Hned pět hráčů Chomutova se dostalo přes hranici 30 bodů. Lídr kanadského bodování týmu Petr Linc dokonce dosáhl na metu 50 bodů za 26 gólů a 24 asistencí. Jen o dvě asistence méně má již zmiňovaný Tomáš Novotný. Celkem 31 branek vstřelil Tadeáš Melíšek, což stačilo na páté místo mezi prvoligovými střelci. Nebezpečí pro soupeřovu obranu představují také Jakub Štěrba se 41 body a Ondřej Šarša s 34 body. Nejvíce minut odchytal Jan Štěpánek, ale o chlup lepší čísla má jeho kolega Martin Frühbauer.

Při pohledu na individuální statistiky Bulldogs si může čtenář myslet, že se dívá na one man show. Tabulky bodů, gólů i asistencí totiž s přehledem vede Adam Konečný. Brněnský útočník v 25 zápasech vstřelil 29 branek a na dalších 26 přihrál, dohromady tedy získal 55 bodů. V tabulce bodování 1. ligy i mezi střelci je tak na šťastném sedmém místě, mezi nahrávači je pátý.
Kromě Konečného se však nikdo nedostal přes hranici 30 bodů. Pod hráčem s číslem 66 totiž následuje propast, na jejímž dně se nachází skupinka hráčů s 25 body – Matyáš Němec, Josef Žižka a Lukáš Mráz. Buldoci budou v play off potřebovat body také od jiných hráčů než od Konečného. Dobrou formu v závěru sezony měl například Filip Sedmera nebo junior Petr Zajíček. Branka po většinu sezony patřila Jakubu Haltmarovi, který si držel velmi dobrá čísla. Jenže v závěru základní části se rozchytal Matěj Faltus, který tak možná nasadil trenérskému týmu brouka do hlavy.

Ať už bude v brance kdokoli, cíl Buldoků pro čtvrtfinále je jasný – dostal se přes Chomutov do semifinále. Přijďte Buldoky podpořit na Starou Vodovu, kde se odehrají první dvě utkání série hrané na čtyři vítezné zápasy. V sobotu začínáme v 17:00, v neděli pak už v 15:00. Poté se série přesune na hřiště soupeře.