Dříve sportovním manažerem Buldoků, dnes ambasadorem florbalu v Oceánii.

Martin Karlík, bývalý hráč brněnských buldoků, či bývalý člen vedení dnes bydlí v Austrálii, a my se Martina zeptali, jak to v zemi takto vzdálené od kolébky flobralu chodí.
B r n o, B r i s b a n e - Zdravím vás Martine, mohl byste se našim čtenářům nejprve představit?
 
Zdravím všechny hráčky, hráče a fanoušky Bulldogs z Austrálie. V Bulldogs mě zná především generace starších žáků ročníku 2007 a 2008 (Tom Ondrušek, Jirka Koutný, Kuba Mendrek a další skvělí kluci, ze kterých vyrostli úspěšní muži ať už ve sportu nebo v životě, se kterými jsme v roce 2007 obsadili 3.misto a v roce 2008 se stali Mistry ČR. Já jsem tuhle skvělou partu tehdy trénoval s Mirou Mikšlem a Zdenkem Mlčouškem. No a pote mě lide z okolí klubu mohou pamatovat jako sportovního manažera dospělé sekce mužů v letech 2009-11. A v neposlední řadě nosiče vody v mužích B a C (smích).
 
Prozradil byste nám něco o svém angažmá v Austrálii?20190413_110016-(2).jpg 
Asi bych to nenazval angažmá (smích) 2 roky zpět jsem se odstěhoval do Austrálie do Brisbane a hledal jsem nějaký florbalový klub. V celém Queensland jsou jen 2 kluby (Brisbane a Townsville). Klub zde znamená parta cca 30 dospělých a cca 20 dětí. Florbal tu
nemá tradici a asi ani mít nebude. Austrálie je země rugby, australského fotbalu a kriketu. Nicméně je tu hodně lidi z Evropy, především Skandinávie, a taky z asijských zemi, kde se hraje kvalitní florbal, jako třeba Singapur, takže florbalová úroveň jde nahoru. 
Hraje se tu "liga" jen v rámci jednoho města (jedné tělocvičny), 4 tymy, každý s každým jednou týdně po dobu 3 měsíců. A 2x ročně pak větší turnaj.
A já jsem "jen" členem jednoho z týmů. Sice jsem vyhrál kanadské bodování, ale můj tým v posledním trimestru moc nebodoval. 
Občas pomáhám s trénováním dětí a loni jsem byl pozván jako trenér a rozhodčí dělat něco jako ambasadora florbalu právě do toho druhého města, do Townsville (sousední město vzdálené 1.400km). (smích) 
 
Jak se člověk v takové exotické zemi dostane k takovému sportu?
 
Upřímně řečeno - buď má rodiče z Evropy, nebo zapáleného australského tatínka, pokud se bavíme o dětech. A u dospělých je ta provázanost s Evropany asi klíčová. Jinak Australani florbal neznají, a pokud se chcete bavit o sportu, musíte to spojit s ukázkou fotek nebo videi na telefonu. To se bavíme o Queensland. V Sydney, Melbourne a Perth ta situace je maličko jiná. Především v Sydney je florbal mnohem dále, mnohem rozvinutější. Opět to je ale spojeno s Evropany, kteří tam pobývají. 
 
Jaké jsou podmínky pro rozvoj takového sportu v takové zemi?
 
Podmínky by nemuseli být špatné. Možná jen uzavřených tělocvičen, kde nefouká, tu moc není. Všude je tu hod teplo. Sportovišť je tu mnoho, ale nejsou uzpůsobené primárně pro florbal. Osobně ale potíž vidím v chápání florbalu, Austrálie historicky není hokejovou (lední hokej) zemí - což je další věc => když řeknete hokej, musíte dodat "lední". 

20170826_105549.jpg
 
Vy jste měl i nějaké nabídky na trénování, ale asi to nějak nedopadlo, co se stalo?
 
Nene, tady trenér jako takový pro jeden tým není. S dětmi občas pomáhám a mužům občas vysvětlím, co a jak, ale to i kamarádi z Finska a Švédska. 
 
Dá se srovnávat florbal v Austrálii s florbalem u nás? V čem je která varianta lepší či horší?
 
Dá se srovnávat. Zase budu mluvit o Brisbane - kvalita hry je z mého pohledu na úrovni 5. ligy nebo 1. amatérské ligy, co si pamatuji 2 roky zpět. A záleží, jak moc kluků ze Švédska nebo Finska právě hraje :) 
Pěkná na tom je ta barevnost stylu. A zapálenost. 

20181118_143124.jpg
 
A na poslední otázku bych se zeptal, jak vidíte budoucnost florbalu v takovýchto zemích jako je právě například Austrálie?
 
Upřímně si nemyslím, že třeba Austrálie by mohla kopírovat rychlost rozvoje florbalu v ČR, ale pozor, vzpomeňme třeba výsledek Austrálie na posledním MS v Praze, kde australský tým uhrál pěkné výsledky! 
Budoucnost vidím v městských ligách a občasných turnajích, které se již a úspěšně konají. A jako všude jinde, vždy to závisí na zapálených jedincích. 
Radost mam ale z florbalu třeba v Singapuru, Thajsku anebo teď nově, co vnímám, na Filipínách. 

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!

Děkuji a s pozdravem Martin Karlík.

20171203_140323(0).jpg

-Filip Volovec