Rozhodnuto, přímo postupují Vary

Po čtyřech utkáních byl stav finálové série nerozhodný 2:2, rozhodnout tak musel až 5. zápas.
První finálový zápas mezi Buldoky a Karlovými Vary nabídl vyrovnanou bitvu, kterou musely rozhodnout až nájezdy. V nich vystřelil první výhru v sérii pro Bulldogs Jakub Marek. Odveta byla stejně vyrovnaná jako první zápas, tentokrát se však díky Nicklasově trefě v prodloužení radovaly Karlovy Vary. Ve třetím duelu byli Buldoci blízko vítězství, ale nakonec Hurikáni otočili a opět vyhráli v prodloužení. Ve čtvrtém zápase tak museli Bulldogs odvracet mečbol, což se jim po výhře 7:5 podařilo. Vyrovnanost finálové série potvrdil i poslední rozhodující zápas, který došel až do samostatných nájezdů. V nich byli šťastnější Karlovarští, jenž proměnili o jeden nájezd více. Vyhráli tak tento zápas, celou sérii a rovněž přímo postpoupili do Superligy. 
Jakub Hanák | 26.3.2022, upraveno


1. zápas: Bulldogs Brno – FB Hurrican Karlovy Vary 4:3pn    FOTOGALERIE

První třetina byla spíše vyčkávací. Oba týmy hrály spíše na jistotu a čekaly na chyby soupeře, šancí moc nebylo. Skóre otevřel v deváté minutě perfektní střelou Michal Pešák. Buldoci byli lepším týmem, ale o vyrovnání se postaral Jan Běloch, jehož střela ještě změnila směr o brněnského obránce.
Druhá třetina začala podobně jako ta první. Ve 26. minutě vrátil vedení domácím Tomáš Pešek. Poté se utkání začínalo vyhrocovat a vše vyvrcholilo vyrovnávací brankou Karlových Varů. Na 2:2 po několika sporných situacích vyrovnal nejlepší střelec 1. ligy Daniel Nicklas. A byl to opět Nicklas, kdo chvíli před koncem druhé třetiny překonal rozhozenou obranu Buldoků potřetí, na jeho svižnou ránu byl Haltmar krátký.
Do třetí třetiny tak Buldoci vstupovali s tím, že musejí dohnat jednobrankovou ztrátu. To se jim naštěstí podařilo, na 3:3 vyrovnal ve 49. minutě Matěj Surkoš. Oba týmy měly příležitosti rozhodnout už v základní hrací době, ale velkým problémem bylo trefit branku. Došlo tak na prodloužení, ve kterém se oba týmy snažily hrát spíše na jistotu.
Nakonec došlo až na nájezdy, ve kterých vynikl brankář Jakub Haltmar. Ze čtyř pokusů soupeře tři chytil a díky úspěšným pokusům Josefa Žižky a Jakuba Marka mohli Buldoci slavit první vítězství v sérii.
 

   

2. zápas: Bulldogs Brno – FB Hurrican Karlovy Vary 3:4pp    FOTOGALERIE  

Druhé utkání též dospělo do nadstavení, tentokrát se však radovali hosté. Ti do zápasu vstoupili aktivněji a v první třetině měli více ze hry. Skóre otevřel už po 37 sekundách Daniel Nicklas. O vyrovnání se postaral v 15. minutě Michal Valachovič a Buldokům jeho gól dodal energii.
Ve druhé třetině pokračovala taktická a vyrovnaná bitva. Jediný gól ve druhé dvacetiminutovce vstřelil po nabídce zpoza branky od Konečného Martin Grlický. Hra neměla příliš vysoké tempo, oba týmy byly postavené do rozehrávky a trpělivě čekaly na svou příležitost.
Ta přišla ve 46. minutě, kdy Tomáš Pešek vyřešil brejkovou situaci střelou a trefil se přesně nad nohu brankáře Váradiho. Jenže Vary zabraly a Buldoci nezvládali svého soupeře stíhat. V 50. minutě brněnské obrana nechala před brankou volného Michala Strachotu, který měl dost času na zamíření a trefil se přesně. Buldoci mohli mít dvoubrankové vedení zpět, ale Konečný trefil břevno a na Zajíčkovi si pochutnal Váradi. V 52. minutě Hurikáni vyrovnali, hrdinou okamžiku byl Jiří Mutinský. Závěr třetí třetiny pak patřil spíše Varům, ale další branky se fanoušci na Vodove nedočkali a i podruhé se muselo prodlužovat. Tentokrát však bylo rychle hotovo. Po dvou minutách vybídl Daniela Nicklase ke střele z první Michal Klápa a nejlepší střelec soutěže se trefil na stejné místo, jako při třetím gólu v prvním zápase. Hosté tak vyrovnali stav finálové série na 1:1.


   
 

3. zápas: FB Hurrican Karlovy Vary – Bulldogs Brno 6:5pp

Do třetího utkání série vstoupili lépe Buldoci. V prvním minutách byli aktivnější a po gólu Adama Konečného se ujali vedení. To jim však dlouho nevydrželo, z dorážky vyrovnal Ondřej Hurt. Po dvou rychlých gólech se hra mírně uklidnila. Už to vypadalo, že stav zápasu bude po první třetině vyrovnaný, ale po chybě hostů se do brejku dostal Hurt a svým druhým zásahem v zápase poslal Vary v čase 19:59 do vedení.
Ve druhé třetině si diváci na góly museli počkat až do 32. minuty, ale stálo to za to. Nejprve v přesilovce vyrovnal po secvičené kombinaci celé přesilovkové formace Adam Konečný. 28 vteřin poté vrátil vedení Hurikánům střelec Daniel Nicklas. Uběhly však jen 4 sekundy a stav byl opět vyrovnaný! Gól na 3:3 vstřelil obránce Jan Vojtíšek, který střelou z půlky naprosto zaskočil Váradiho. V poslední minutě druhé třetiny pak poslal Bulldogs do vedení Matěj Surkoš, který překonal brankáře soupeře střelou na bližší tyč.
Do třetí třetiny tak Buldoci vstupovali s jednobrankovým náskokem. Měli i šance na jeho navýšení, ale nedařilo se jim proměnit šance. V 56. minutě se domácí dočkali vyrovnání, přesilovku využil po naučeném signálu Michael Strachota. Buldoci však nechtěli další prodloužení a svého soupeře tlačili. Střelu Mráze zastavila tyč, ale mrzet ho to nemuselo, protože o chvíli později se prosadil jeho spoluhráč Matyáš Němec. Jeho střela po zemi na bližší opět překvapila Váradiho a Buldoci vedli 5:4 dvě minuty před koncem. V samotném závěru Hurikáni tlačili a nakonec se jim z úplně poslední střely podařilo vyrovnat. Střela Daniela Nicklase překročila brankovou čáru v momentě, kdy na časomíře zbývalo jen 0,1 sekundy.
Ani potřetí ve finálové sérii tak 60 minut o vítězi nerozhodlo. Prodloužení ukončila po pěti minutách přesilovková akce Karlových Varů, na jejímž konci stál kapitán Michal Klápa. Hurikáni se tak ujali vedení 2:1 v sérii.
 

   
 

4. zápas: FB Hurrican Karlovy Vary – Bulldogs Brno 5:7

Pro Buldoky se jednalo o utkání o všechno, už neměli kam couvnout. Skóre zápasu otevřel v 9. minutě Michal Strachota po dobře umístěné střele. V 16. minutě se Buldokům podařilo stav vyrovnat, Josef Žižka překonal Váradiho střelou backhandem mezi vlastníma nohama. O minutu a půl později musel Váradi lovit míček z branky znovu, nedosáhl totiž na střelu Martina Grlického z ostrého úhlu. V 18. minutě však za domácí vyrovnal svým druhým gólem v zápase Strachota, který zůstal zapomenutý za brněnskou obranou.
Ve druhé třetině si diváci museli na gól počkat. Avšak ve 35. minutě mohl kotel Buldočích fanoušků (jehož součástí byla také skupinka hráčů Florbal Chomutov, kterým tímto děkujeme za podporu) potřetí v zápase slavit. Střela Matěje Surkoše skončila v pravém dolním rohu branky, kam Váradi nedosáhl. V posledních sekundách druhé třetiny pak zvýšil na 4:2 v přesilovce Tomáš Pešek.
Do třetí třetiny vstoupily Vary s Václavem Zavadilem v brance. Buldoci spíše bránili a spoléhali se na brejky. Po jednom z nich se prosadil Matyáš Němec a Buldoci měli na první pohled pohodlné vedení 5:2 12 minut před koncem. Jenže domácí přidali a zásluhou třetího gólu Michala Strachoty a Tomáše Nusharta bylo 8 minut před koncem třetí třetiny zaděláno na drama. Bulldogs však ukázali sílu smečky a zápas nepoložili. V rozmezí půl minuty se trefili Martin Grlický a Lukáš Mráz a Vary opět prohrávaly o tři góly. Pět minut před koncem šli domácí do risku bez gólmana a dostali Buldoky pod velký tlak. Ale díky dobrým blokům nemusel Haltmar mockrát zasahovat. Snížit na 7:5 se sice podařilo Michalu Klápovi, na víc se ale Hurikáni nezmohli. Buldoci tak odvrátili mečbol a o postupujícím bude rozhodovat pátý zápas.
 

   


5. zápas: Bulldogs Brno – FB Hurrican Karlovy Vary 5:6pn

Rozhodující zápas série nabídl snad všechno, co mohl florbalový fanoušek očekávat. Vyrovnaná bitva, dva hattricky, nájezdy a zaplněné tribuny. Buldoky hnalo kupředu 750 fanoušků, mezi nimiž byli hráči mládežnických kategorií od přípravku přes juniory po ženský A-tým, mnoho bývalých členů klubu a partnerů. Atmosféra byla bouřlivá, bohužel to však na vítězství nestačilo.
První třetina patřila Varům. Skóre otevřel v 11. minutě kapitán Michal Klápa a čtyři minuty na to zvyšoval v přesilovce Michal Strachota. Hurikáni byli aktivnější, měli lepší pohyb a zaslouženě vedli. V závěru třetiny se však Buldoci probrali a zvýšili tempo.
Na zlepšený výkon navázali ve druhé třetině. O kontaktní gól se postaral Martin Grlický, který se natlačil před branku Zavadila a poprvé v zápase rozjásal brněnské publikum. Jenže ve 33. minutě vrátil Varům dvoubrankový náskok Michal Strachota po dobře sehrané standardní situaci. Buldoci se však nenechali rozhodit a pokračovali v tlaku. Vybojovali si přesilovku, kterou proměnil opět Martin Grlický. O střídání později pak slovenský reprezentant vyrovnal na 3:3 a završil hattrick! V poslední minutě druhé třetiny však vrátil vedení Hurikánům svým druhým gólem v zápase Klápa a do třetí třetiny tak Buldoci vstupovali s jednogólovým mankem.
Na začátku třetí třetiny přišla studená sprcha v podobě gólu hostů. První lajna Varů dokázala rozebrat brněnskou obranu a na 5:3 zvyšoval třetím gólem v utkání Michal Klápa. Bulldogs se rvali o vyrovnání a na soupeře tlačili. O kontaktní gól se postaral opět Martin Grlický, tentokrát byl však v roli nahrávače. Skvělou krosovou přihrávkou nabil Janu Vojtíškovi, který 9 minut před koncem snížil na 4:5. Tři minuty před koncem to Buldoci zkusili bez brankáře a risk jim vyšel. Střela Lukáše Mráze z delší vzdálenosti skončila až v hrance a hala mohla slavit.
I tento zápas musel rozhodovat nadstavený čas. Tentokrát jsme však žádný gól v prodloužení neviděli, oba týmy hrály spíše na jistotu. Došlo tedy na nájezdy, ve kterých se z řad Buldoků prosadil pouze Martin Grlický. Za Vary proměnili Michal Strachota a Ondřej Vašíček, který byl označen za autora postupového gólu. Bulldogs tak padli na nájezdy, paradoxně tedy v disciplíně, který jim celý rok šla.

Sezona však nekončí. Buldoci stále mají šanci na postup, v cestě jim však stojí Pardubice, se kterými se utkají v baráži. První zápas se odehraje v neděli 10.4. na hřišti soupeře.