Pojďme se podívat na dosavadní cestu juniorů v nejvyšší soutěži

Rok 2019 se chýlí ke konci a je potřeba si nejen zhodnotit, ale také ukázat dosavadní cestu juniorů v sezóně 2019/2020. Po kvalifikačních zápasech se junioři dostali do nejvyšší soutěže, která byla za cíl, a teď mají možnost sbírat zkušenosti a připravovat se na přechod do kategorie mužů.
Po postupu do nejvyšší soutěže se mohl tým juniorů těšit na zápasy proti superligovým celkům jako jsou Tatran Střešovice, Florbal Chodov, 1.SC Vítkovice či Florbal Mladá Boleslav. Právě tyto zápasy mohou juniory posunout a připravit na přechod do týmu mužů. První 2 zápasy odehráli junioři před domácím publikem a to proti Sokoli Pardubice a 1.SC Vítkovice. 
 
V zápase proti Pardubicím mohli fanoušci vidět velmi atraktivní utkání, kdy se hra přelévala ze strany na stranu a tím i šance na vstřelení první branky. Do vedení se dostali právě Buldoci díky nekompromisní střele Adama Urbánka (1:0). V zápětí Buldoci inkasovali po brejku soupeře a tak se do šaten šlo za nerozhodného stavu. Ve druhé třetině drželi junioři krok se soupeřem, ale bohužel Pardubice odskočili na jedno brankový rozdíl a do poslední třetiny se šlo za stavu 3:4. V poslední třetině se snažili Buldoci o srovnání, ale zkušenější tým z Pardubic odskočil na dvou brankový rozdíl a mladí Buldoci snížili stav utkání až v poslední vteřině zápasu (4:6).  V tomto utkání jsme poznali, že pokud budeme pracovat na florbalových detailech a kondici, tak odvetné utkání může hrát na naši stranu.
Druhé utkání proti Vítkovicím bylo ze začátku vyrovnané, ale po první třetině převzal otěže zápasu soupeř z Ostravy. Síla, kvalita a zkušenost Vítkovic byla na hřišti znát. Taková utkání nastavují obraz současného moderního florbalu, zrcadlo. Výsledek utkání byl krutý (2:15), ale pro juniory to znamenalo spoustu zkušeností a práce se zlepšovat.
 
V dalším kole juniorské nejvyšší soutěže junioři odjeli do Prahy, kde změřili síly s Tatranem Střešovice a FbŠ Bohemians. Tatran díky své akademii ukázal od začátku zápasu svou sílu a nenechal brněnské juniory se nadechnout. V porovnání s Vítkovicemi byl tento zápas ve větší rychlosti a lepší florbalovosti, ve které nás předčil soupeř. Tatran bral body oprávněně.
Druhý den čekal juniory zápas proti Bohemians, které na zápas došli v okleštěné sestavě a v tomto utkání šli vidět první body do tabulky v nejvyšší soutěži. Po první třetině byl stav 2:2 a nebyli jsme týmem, který by hrál druhé housle. Junioři se snažili kluky z Bohemky rozběhat, ale zkušenost a smrtelné brejky dostali Bohemians do vedení a juniory po prvním utkání ve Střešovicích do psychické pasti, ze které se nedokázali do konce utkání dostat. 
 
Po prvních čtyřech zápasech měli junioři 0 bodů, ale to mohli hned v domácím zápase proti Gullivers Sokol Brno I. zvrátit. DERBY!  V tomto utkání nešlo jen o vítězství, ale i také o čest a o lepší postavení na brněnské scéně. Motivace vyhrát byla obrovská a to i práce na trénincích před tímto utkáním. Buldoci do zápasu vletěli s plnou vervou a nenechali soupeře nadechnout. Než se dokázali Guliveři vzpamatovat, tak Buldoci vedli 2:0. Do konce třetiny Guliveři snížili a tak se do šaten odcházelo za stavu 2:1. Ve druhé třetině junioři skóre navýšili a začala taktická bitva. Bohužel junioři nedokázali udržet vedení a minutu a půl před závěrečnou sirénou srovnali Guliveři utkání. Vzhledem k tomu, že se nerozhodlo v základní hrací době, tak se šlo do prodloužení. I v této části hry jsme neviděli branku a museli rozhodnout samostatné nájezdy. Rozhodla až pátá série, kdy domácí Honza Černovický vymíchal exdomácího brankáře Jakuba Fleka a Buldoci mohli slavit první body do tabulky. Musíme vyzdvihnout výkon brankáře Buldoků, který držel svůj tým a výrazně pomohl týmů k prvním bodům. Vládci Brna? Bulldogs Brno!
 
Nervozita opadla a chuť pracovat se zvedla o další level výše. Buldoky po DERBY čekali utkání proti Florbal Chodov a Acema Sparta Praha. Po prvních bodech bylo znát odhodlání a motivace ukázat, že dokážeme urvat body i s týmy z Prahy. První utkání proti Florbal Chodov bylo zpočátku nervózní a Chodov trestal chyby Buldoků – po první třetině se odcházelo za stavu 0:2. Do Druhé třetiny nastoupilo zcela jiné družstvo. Junioři nechali nervozitu v šatně, začali plnit taktické pokyny a díky tomu srovnali krok se soupeřem. Dokázali si, že mohou hrát a po 2.třetině byl stav nerozhodný 2:2. Gólová vzpruha dodal našim juniorů sílu a sebevědomí. Za to soupeř začal být malinko nervózní, protože právě hráči z Brna začali přebírat otěže zápasů. V tento moment se začala hra přelívat ze strany na stranu. Šance na obou stranách, ale v domácí bráně stál Matěj Faltus, který svými zákroky dodával sebevědomí svým hráčům a ti za odměnu stříleli góly na straně druhé. Třetí třetina nám tedy přinesla 7 branek a to 6 v brance hostí a jedna v bráně domácí. Junioři vítězí 8:3 a mají první velmi cenný skalp týmu z Prahy. 
 
Po náročném utkání, které stálo juniory spousty sil, čekal v neděli zápas proti Acema Sparta Praha. Od začátku byla na domácích hráčích vidět únava a Sparta těžila ze ztrát ve středním pásmu a protiútoků. Bohužel z tohoto utkání junioři body nezískali, ale zjistili, že do odvetného utkání mohou hrát s mužstvem jako je Sparta.
 
Další domácí utkání jsme sehráli s Florbal Ústí. Zápas byl pohledný a hrál se kvalitní tvrdý florbal. Druhou třetinu jsme bohužel „vypadli ze hry“ a zápas jsme nedokázali zvrátit na naši stranu a prohráli jsme 4:8
 
Nedělní utkání proti Black Angels bylo plné zvratů. Do utkání jsme vstoupili velice špatně a po 8 minutách jsme prohrávali 0:3. Na začátku druhé třetiny soupeř zvýšil dokonce na 1:5 a s Buldokama to vypadalo už velice špatně. Buldoci nelsožili zbraně a po vzoru buldočí zarputilosti přidali rychlostní stupeň, semkli se jako jeden tým, střídačka začala žít a stav se začal pomalu obracet na stranu Bulldogs. Do šatny před třetí třetinou se odcházelo za stavu 7:6 pro Buldoky. Vyhraná druhá třetina 6:3 se jen tak nevidí. Výborná práce. Utkání skončilo 8:8 a nakonec Buldoci brali bod za prohru v prodloužení 8:9. Velice cenný bod, ukázala se síla týmu. 
 
Po reprezentační pauze, kdy si mohli junioři odpočinout a nadechnout do další části sezóny, se přenesla do týmu jakási únava a ztráta motivace pracovat na sobě. Po této přestávce čekal juniory výjezd do Liberce a Mladé Boleslavi. Práce z tréninku se přenesla do těchto dvou utkání a bohužel bodový přísun po tomto víkendu byl 0, i když z Liberce si junioři body mohli přivézt.
 
Junioři opět nebyli v lehké situaci. Po nevydařeném výjezdu čekalo Buldoky DERBY a potvrzení vítězství z prvního vzájemného zápasu. Atmosféra v týmu se dala krájet a počet zranění se hromadil jako na běžícím pásu. Buldoci vstoupili tedy do utkání s 12 statečnými hráči a 2 brankáři. Trenéři museli nastavit taktiku takovou, aby tým dokázal hrát po celých 60 minut hry a nejlépe, aby získali další body do tabulky. STALO SE! Junioři, díky maximální koncentraci a plnění taktických pokynů, dokázali Gulivery porazit! Čtrnáct statečných si odneslo 3 body po výsledku 5:3 a titul Vládců z Brna pro sezónu 19/20! 
 
Nálada v týmu se zlepšila, ale zranění dále přibývali. Příprava na poslední hrací víkend v roce 2019 byl tomu uzpůsoben a trenéři připravovali nejlepší možnou variantu, aby mohli junioři odvetné zápasy proti Sokoli Pradubice a 1.SC Vítkovice odehrát s bodovým ziskem do tabulky. V první vzájemném zápase proti Sokoli Pardubice bylo znát, že šance na body je. Utkání se tedy neslo v taktické bitvě a pro oko diváka to zrovna nebylo. Po první třetině se odcházelo do šaten za nerozhodného stavu, ale ve druhé třetině junioři strhli zápas na svou stranu a už svou bodovou kořist nepustili. Šesti bodový Michal Valachovič výrazně pomohl svému týmu k vítězství, když zaznamenal 5 vstřelených branek a 1 asistenci, a Jakub Laus, který se ukázal se 3 asistencemi a jedním gólem. Další 3 body do tabulky byly velmi potěšující a tak cesta za posledním utkání roku i veselejší. V posledním utkání roku 2019 se junioři střetli s Vítkovicemi. V prvních minutách zápasu bylo znát zlepšení na straně Bulldogs, ale zkušenost, kondice a širši tým Vítkovic nenechal nic náhodě. Body zůstali v Ostravě. Hráčůn se nic vytknout, protože v posledních třech utkáních získali 6 bodů ve 12-13 hráčích, kdy tým byl koncentrovaný a plnil taktické pokyny. 
 
Zhodnocení trenéra Martina Hájka:
„Hodnocení  bych rozděli do více částí:
část, kvalifikace – Zde jsme mělí jasný cíl a to postup. Cíl jsme splnili, tak hodnotím tuto část za úspěšnou.
část, výsledky v nejvyšší soutěži – osobně jsem si myslel, že budeme mít více bodů po první polovině soutěže a více bodů jsme rozhodně mít mohli a měli. Měli jsme mít cca  o 8 bodů více . Tato část je dle mého názoru splněná pouze na 65%.
část, výkony  na hřišti – Pokud se podívám pouze na část výkonostní, tak zde máme ještě značné rezervy a pokud na sobě budeme pracovat, tak místa pro zlepšení máme ještě hodně. Některé zápasy ukázaly, že pokud se budeme soustředit na plnění taktických pokynů, tak umíme na hřišti velké věci. Naš výkony hodnotím zatím cca na 65% našich možností.
část, tým – Zde je naše největší síla. Pokud se tým v zápase semknul a táhl za jeden provaz, tak podával velmi dobré výkony a předváděl pěknou a účelovou hru. Tuto část si myslím plníme cca na 80%. 
 
Když vše shrnu, tak musíme zapracovat na výkonech na hřišti, abychom neměli hluchá místa při utkáních a dokázali jsme hrát celých 60 minut. Podporovat se na hřišti, na lavičce, v šatně i na trénincích. Potřebujeme zlepšit tréninkovou docházku, maximalizovat nasazení na trénincích. 
Vyzdvihnul bych tým. Ve schvílích, kdy se podporujeme a děláme to, co máme, tak jsme opravdu dobří a vše se promítá do výsledků, viz. Výhra nad Chodovem, aktuálně 2. týmem extraligové tabulky juniorů.“
 
Věříme, že tým juniorů bude nadále na sobě pracovat a v roce 2020 bude úspěšný, motivovaný na sobě pracovat a bude nám nadále dělat radost! Držíme Vám palce a děkujeme za reprezentaci klubu v nejvyšší soutěži juniorů v ČR.