Rozhovor s trenérem juniorů Miroslavem Vybíralem

Juniory čeká čtyřmesíční "suchá" příprava s tréninky téměř každý den. V září chtějí být dobře připraveni. Co v přípravě plánuje a co očekává od nadcházející sezóny nám v rozhovoru zopověděl hlavní trenér juniorů, Mira Vybíral.
Loni jsi již tým juniorů vedl, na co budeš chtít navázat a co naopak změnit?
Rádi bychom v sezóně navázali na výkony z 2.části loňské sezóny, kde jsme už z větší části praktikovali aktivní, atraktivní a drzý florbal. Na tento styl hry se musíme kvalitně připravit po kondiční, ale i florbalové stránce a věřím tomu, že hráči přípravě dají 100%, abychom mohli měřit síly s těmi nejlepšími.    
 
Květen už tradičně patří letní přípravě, už jste začali také vy?
Ano, už jsme se začali připravovat a první týden zápřahu máme za sebou.  Minulý týden jsme hráče otestovali, abychom zjistili současný stav hráčů a věděli, na čem musíme zapracovat. Hráči mají odhodlaní, chuť a elán na sobě pracovat, za co jsem velmi rád a jen doufám, že jim to zůstane po celou přípravu.
 
Jak příprava vypadá v aktuálním období?
Tento týden jsme se pustili do 4 měsíční přípravy se 4-5 tréninky týdně. Hráči se mohou těšit na tréninky v písku, v posilovně, na venkovní sportoviště, ale mohou se i těšit na tréninky ve sportovní hale s florbalkou a děrovaným míčkem. 
 
Co v rámci přípravy plánuješ?
V rámci letní přípravy máme naplánované florbalové turnaje - Prague Games, Czech Open a Unyp Cup. Na těchto turnajích se budeme snažit pilovat v ostrých zápasech herní dovednosti, principy a hlavně herní projev, kterými se chceme prezentovat. V srpnu máme naplánované 3-4 přípravné utkání, abychom na začátek sezóny byli maximálně připraveni. Také se budeme snažit poznat jednotlivé hráče v herních situacích, abychom mohli vytvořit kvalitní a silný TÝM. Dále nás čeká soustředění, kde nás čeká týdenní tréninkový masakr, kde budeme ladit hlavně herní a kondiční detaily. 
 
S jakými ambicemi jdeš do nové sezóny?
Byli bychom velmi rádi, kdybychom postoupili opět do nejvyšší juniorské soutěže a mohli bychom měřit síly s florbalovými velikány. Právě tyto zápasy mohou hráče kvalitně rozvíjet, posouvat a připravovat na mužskou soutěž. Naší ambicí je opět posunout juniorský tým po florbalové, mentální, kondiční stránce a předat jim naše nabité zkušenosti, které jsme s Martinem Hájkem získali.
 
V čem vidíš největší prostor pro zlepšení?
V současné chvíli se musíme zlepšit ve všech směrech a to jak po kondiční stránce, tak i té florbalové. Máme na to 4 měsíce a uvidíme, jak se hráči k tomu postaví během přípravy, která je pro nás klíčová a v současné chvíli i specifická. V září musíme být na 100% připraveni, abychom navázali na loňskou sezónu a mohli se potkávat s nejlepšími týmy v republice.  Celý realizační tým věří tomu, že se hráči postaví čelem k této přípravě, budou na sobě pracovat na společných a individuálních trénincích, aby po této tvrdé práci mohla přijít odměna. 
 
Jaké je Tvé povolání – je pro tebe těžké skloubit práci s trénováním juniorského týmu?
Vzhledem k tomu, že jsem živnostník, tak se snažím svůj čas uzpůsobit florbalu a juniorskému týmu. Florbal je pro mě obrovským koníčkem a srdeční záležitost, a proto se snažím udělat mé maximum, abych se mohl věnovat této zálibě naplno.
 
Junioři mají během sezóny velmi nabité víkendy, stíháš kromě florbalu a práce také něco jiného – jaké máš koníčky?
Během sezóny toho moc nejde stihnout, ale jakmile se naskytne volná chvíle, tak se snažím vycestovat do zahraničí nebo do hor, kde poznávám nepoznané, ale hlavně relaxuji. Když mám nabité baterky, tak co by to bylo za trenéra, který by nesportoval! Jakmile mám dobité baterky a jsem plný energie, tak se rád vrhnu na kolo, tenis, badminton, běh v přírodě a další.
 
Za svou trenérskou kariéru už jsi vystřídal několik klubů. Co ti který klub nejvíce dal?
Vezmu to od podlahy. Když jsem působil v brněnských florbalových klubech, tak jsem dostal možnost získat prvotní trenérské zkušenosti, díky kterým jsem mohl růst. Můj největší trenérský a osobnostní rozvoj jsem zažil v Tatranu Střešovice a to díky Jirkovi Jakoubkovi, který si mě vybral do trenérského týmu a své pracovní skupiny. Za to mu patří obrovské poděkování. V Tatranu jsem měl možnost si vyzkoušet florbal na nejvyšší úrovni a tím získat obrovské zkušenosti. Mohl jsem spolupracovat s trenéry jako je Jirka Jakoubek nebo Martin Czeczinkar - neskuteční profíci, byla radost na ně koukat a učit se od nich.
Postupem času jsem měl možnost pracovat i v managementu klubu a tím se podílet na fungování jednoho z nejlepších florbalových klubů ve světě. Během těchto 3 let jsem trenérsky, pracovně a osobnostně vyrostl za co mohu poděkovat lidem, kteří byli okolo mě (Jiří Jakoubek, Martin Czeczinkar, Marek Poch, Jiří Šatoplet, Tomáš Fibiger, Jonáš Merta, Lukáš Langer, Jan Volák) - tito lidé jsou florbaloví "blázni" a každý z nich mě v něčem posunul. Hlavně to byli a jsou mí kamarádi, se kterými jsem zažil spoustu nezapomenutelných zážitků, ale co bylo nejdůležitější, tak jsem se na tyto kamarády mohl vždy spolehnout. Společně jsme vytvořili skvělý pracovní tým, který pracoval na plné obrátky a dýchal pro Tatran, aby na konci jsme mohli zažít neskutečné věci. Byl to TÝM, co je silnější než jednotlivec.
Po 3 letech v Tatranu Střešovice jsem dostal nabídku jít do zahraničí - Švýcarska, kde jsem měl na starost tým U21 v nejvyšší soutěži. Švýcarsko mě nejvíce posunulo v životních a lidských hodnotách. Díky této zkušenosti jsem v mnoha ohledech dospěl.  
 
Fyzička nebo práce s míčkem?
Obě dvě disciplíny si jdou ruku v ruce. Jestli chceš být TOP florbalista, tak potřebuješ mít kondici na nejvyšší úrovni, abys v nejtěžších chvílích utkání dokázal své florbalové schopnosti předvádět na nejlepší úrovni. Můžeš mít zlaté ručičky a skvělý mozek, ale pokud nebude mít tělo zásobu kyslíku, tak bohužel ručičky a hlava přestanou fungovat.
 
Guláš nebo svíčková?
Guláš.
 
Blondýnky nebo brunetky?
Blondýnky.
 
Léto nebo zima?
Léto.
 
Trestné střílení nebo pětiminutový trest?
Trestné střílení.
 
Slovo na závěr…
Rád bych poděkoval hráčům, rodičům, fanouškům/ fanynkám a vedení klubu za spolupráci a podporu juniorského týmu během celé sezóny 2019/2020. Děkujeme hráčům za jejich odvedenou práci, respektování stanovených pravidel, dodržování herních a taktických pokynů od nás trenérů. Velmi si toho vážíme! 
Věříme tomu, že nový juniorský tým naváže na ten loňský a ve spolupráci s rodiči se budeme těšit na každé utkání, kde domácí hala bude bouřit za jejich podpory. AVÉ Bulls!