Rozhovor s Lukášem Punčochářem

Lukáš Punčochář se po štaci ve Finsku před Vánocemi vrátil domů. Stihnul ještě reprezentační sraz juniorů a před Novým rokem zamířil do Prahy za dalším angažmá. Lukáše jsme se samozřejmě na vše zeptali a níže přinášíme zajímavé odpovědi a postřehy. 
 
 

7.1.2021

Lukáše v juniorském týmu Westend Indians zařadili do 2. lajny, kde odehrál 4 ligové zápasy. V nich vstřelil 3 branky a přidal 2 asistence. Trenér Lukáše využíval také v přesilovkách a oslabeních. Díky svým výkonům dostal možnost absolvovat několik tréninků s mužským A-týmem, který je účastníkem nejvyšší finské soutěže F-liiga. 

received_1023146968204336.pngLukáši, jak tě přijali finští mladíci? 
Kluci mě hned přijali mezi sebe, což mi usnadnilo mnoho věcí. Všichni byli velmi přátelští a kdykoli bylo potřeba, tak mi pomohli. Užili jsme si spoustu srandy na hřišti, ale i mimo něj. 

Co pro tebe bylo nejtěžší a co naopak proběhlo lépe,než jsi očekával? 
Nečekal jsem, že mě kluci tak rychle přijmou a budou z nás tak dobří kamarádi. V podstatě zde vše probíhalo bez problémů. Nejtěžší bylo asi zařízení testů v nemocnici, vyřízení šalinkarty nebo potřebných papírů na úřadě. 

Jaký byl tvůj denní režim? 
Pokud jsem měl ranní trénink, tak jsem vstával brzy, abych stihl dojet na halu. Trenink byl od 8 do 9 a okamžitě po tréninku následoval přesun domů. Doma byla na programu online výuka. Kolem 12 bylo potřeba uvařit oběd a po obědě byla zase škola. Když mi skončily školní povinnosti, tak jsem si mohl odpočinout. Odpoledne mě čekal další trénink, po kterém bylo doma potřeba udělat večeři. Po večeři jsem podle potřeby dodělával školu nebo využil možnost jít do sauny. 
Pokud jsem měl volný den, tak jsem místo tréninku zašel nakoupit. Ve volné dny jsem chodil také běhat, cvičit a večer si vlezl do sauny. 
 
Naučil ses něco z finštiny? 
Pár slovíček jsem se naučil. Především se jedná o pokyny na hřišti, ale umím nějaké pozdravy, poděkování a pár dalších slovíček. Samozřejmě kluci mě hned naučili i sprostá slovíčka. 

V čem je největší rozdíl mezi Českem a Finskem? 
Finové hrají rychlejší florbal, při kterém se hodně běhá, ale nebyl to tak velký rozdíl. Největší rozdíl jsem viděl v přístupu k trénování, kdy na každý trénink jdou odevzdat opravdu maximum a chtějí se posouvat. 
 
Byl jsi tam nějaký čas, stihnul jsi pochytit způsob života, rozdíly mezi Českem a Finskem? Co se ti tam líbilo a nebo naopak seš rád, že v česku nemáme? 
Celkově se mi život ve Finsku velmi líbil a mrzelo mě, že musím zpět. Život tam byl dost podobný tomu v Česku, ale byl jsem nadšený z jejich cestování na kole, kdy jezdili za jakéhokoliv počasí. Dále jsem si užil sauny, která je tam hodně populární a má ji skoro každý ve svém domě. 
 
20201220_121017-(1).jpg
Jak probíhal sraz reprezentace, v čem se lišil oproti standardnímu? 
Nejvíce se lišil opatřeními, díky kterým mohl kemp proběhnout. Museli jsme dodržovat přísná pravidla, ale vše se zvládlo. Ve vnitřních prostorech jsme museli nosit roušky krom hrací plochy. Pravidelně jsme si dezinfikovali ruce a dbali na hygienu. Každý člen týmu byl před soustředěním otestován, takže jsme tam měli vlastní bublinu.
Jinak jsem byl se srazem spokojený. Udělali jsme další kus práce k MS a věřím, že jde naše práce správným směrem. 

Od nového roku jsi na střídavém hostování, kde a proč? 
Jsem v pražských Bohemians, kde budu absolvovat tréninky i zápasy. V Bohemce dostanu prostor hrát a také se připravovat na MS juniorů a zápasy s Bulldogs. 
 
Co to vlastně znamená „střídavé hostování“? 
Budu moci nastupovat i trénovat za oba kluby. Vzhledem k tomu, že se teď 1. liga nehraje, tak budu pravidelně trénovat a hrát v Praze. Hned jak se situace zlepší, budeme hledat řešení, abych mohl nastupovat v obou soutěžích. 
 
 
Díky za rozhovor a přejeme ať se ti daří!