Rozhovor: Lukáš Punčochář ve Finsku

V Česku se florbalová sezóna zastavila, ve Finsku však i nadále pokračuje. Toho využil juniorský reprezentant Lukáš Punčochář a v úterý odcestoval na sever Evropy do týmu Westend Indians. Punča už se v Helsinkách zabydlel a my jsme ho krátce vyzpovídali. 
Lukáši, jednání proběhla velmi rychle, jak k přestupu došlo?
V pátek 23.10. jsem dostal kontakt na jednoho z trenérů Westend Indians. Ihned jsem se s ním spojil a vyměnili si pár zpráv. V sobotu se uskutečnil videohovor, ve kterém mi předložili podmínky. Jejich nabídka se mi líbila, a tak jsem jim hned v neděli vše potvrdil. 

Co jsi musel, kromě standardních procedur, absolvovat při cestě do Finska?
Obtížné bylo zařídit všechny potřebné věci vzhledem k tomu, jak rychle se vše dohodlo. Musel jsem si zařídit testy v Česku a poté i ve Finsku. S tím mi naštěstí pomohl finský trenér.
 
Co tě ve Finsku čeká?
Ze začátku spousta zařizování, ale potom už jen věci, kvůli kterým jsem přijel. Budu součástí týmu u21 a pokud se zadaří, tak bych mohl trénovat i s muži. Oficiálně máme tři normální tréninky a dva ranní, plus máme možnost využít jednu z hal k dalším tréninkům navíc. Kousek od mého bytu je hezký park, do kterého mám v plánu chodit běhat. Těším se na celý pobyt, ale hlavně na zápasy, kterých jsem letos moc neodehrál. Pevně věřím, že se mi i týmu bude dařit a odvezu si odtud nějaké nové zkušenosti.
 
Kdy by ses měl vrátit zpět do Brna?122972423_891783138020752_2801738798449830137_n.jpg
Vše bude záležet na vývoji koronavirové situace v ČR. Zatím jsme domluvení na působení do Vánoc a poté se uvidí. 
 
Jak to máš se školou?
Na škole se toho moc nemění, protože dále pokračuji v distanční výuce. Navíc mám domluvený individuální plán, takže budu i při změně situace pokračovat v distanční výuce. Přivezl jsem si počítač a pár učebnic se sešity, abych mohl poctivě odevzdávat. Uvidím jak budu stíhat online hodiny, protože je zde čas posunutý o hodinu napřed. 
 
Kde bydlíš?
Bydlím v bytě, který mi zařídil klub za krásnou cenu. Nachází se v Helsinkách a na trénink to mám do 30 min. Byt je dostačující a bydlím zde se dvěma kamarády z Česka. Jsou zde dva pokoje, ve kterých spíme. Jeden z nich slouží z části i jako obyvák, protože se zde nachází společenský stůl, televize. Dále máme kuchyň, ve které se pokoušíme vařit a velkou koupelnu společně se saunou. 
 
Jak trávíš volný čas?
Pokud zrovna nemáme florbalové nebo školní povinnosti, tak chodíme běhat, cvičit, saunovat se nebo využíváme play station, který nám půjčil jeden z Finských kamarádů. Dále jsme dostali kola, takže už jsme se byli projet i na kolech.
 
Kdy tě čeká první zápas a budeme tě moci sledovat prostřednictvím online videa?
Nyní se připojím do týmu na několik tréninků a první zápas odehraji příští víkend. Zápasy by se měly dát sledovat na Heimo tv.

(pozn. redakce - Přímý odkaz na utkání bude k dispozici v den zápasu)


Lukáši, ať se ti daří!