Novoroční statistické okénko

K příležitosti oslav nového roku jsme si pro vás připravili rekapitulaci, jak si vedly hlavní týmy mužů a žen v uplynulé části sezony ve srovnání se svými soupeři a soupeřkami.
Jakub Hanák | 1.1.2022

Muži

1. liga mužů má za sebou 19 kol základní části. Lídrem tabulky je s 48 body Florbal Ústí, Buldoci se budou snažit Severočechy dotáhnout z třetího místa. Na Ústí Bulldogs ztrácejí 3 body, na druhou příčku patřící Znojmu pak zaostávají o dva body. Buldokům se daří spíše na domácí půdě. Na halách Sportpoint a Vodova odehráli celkem 8 zápasů, ve kterých získali maximální možný počet bodů – 24. Venku už to bylo horší, z 11 utkání vyhráli po základní hrací době pouze pět. Celkem získali 21 bodů z 33 možných.
Nyní se přesuneme ke vstřeleným brankám. 123 gólů v soupeřových sítích znamená čtvrté místo v tabulce. Pro lepší představu můžeme doplnit, že Buldoci v průměru vstřelí 6,5 gólu na zápas. V tabulce obdržených gólů pak brněnskému týmu patří třetí příčka s 79 míčky, které si našly cestu za brankářskou trojici Haltmar – Bartek – Faltus. To je v průměru lehce přes čtyři góly na zápas. Celkový brankový rozdíl našeho týmu je +44, což stačí na pátou pozici.
V čem by se Buldoci potřebovali zlepšit jsou přesilovky. Bulldogs hráli celkem jen 24 přesilovek, to je jednoznačně nejnižší počet v 1. lize. Hráči by tedy měli lépe pracovat na tom, aby si přesilovky vybojovali. Co se týče úspěšnosti jejich využití, s 36 % náleží Jihomoravanům šestá pozice. Zatímco přesilovky silnou stránkou týmu nejsou, oslabení silnou stránkou je. Buldoci museli bránit celkem 32 oslabení (pátý nejnižší počet v lize) a pouze sedmkrát inkasovali. Úspěšnost oslabení 78 % znamená čtvrtou pozici v tabulce.
V individuálních hráčských statistikách je třeba vypíchnout jedno jméno – Adam Konečný. Hráč s číslem 66 na zádech prožívá skvělou sezonu. S 45 body nejen že vede klubové bodování, ale je také čtvrtým nejproduktivnějším hráčem 1. ligy! Září také v kolonce vstřelených branek – 26 gólů ho řadí na páté místo v soutěži. Pět z jeho branek padlo v přesilovce. Kromě střelce Konečného má skvělá čísla také brankář Jakub Haltmar. Brněnská jednička vychytala 12 výher, což je nejvíc v soutěži. Průměr obdržených branek dokázal stlačit na 3,75 (třetí nejlepší výsledek v lize) a úspěšnost zákroků vyšrouboval na 83,6 % (čtvrté místo v lize). Haltmar byl také jednoznačně nejvytěžovanějším gólmanem 1. ligy, celkem odchytal už 929 minut.
 

Ženy

Buldočky v extralize zatím moc důvodů k radosti neměly. Po 15 odehraných kolech základní části jim náleží poslední, tedy dvanáctá příčka. Jediné dva body ženy získaly za výhru v pražských Kunraticích 3:2 po prodloužení. Na předposlední příčku, patřící Jičínu, ženy zaostávají o 9 bodů.
Buldočky do soupeřových branek poslaly jen 30 balónků. Průměr dvou vstřelených gólů na zápas je tragický a jednoznačně nejhorší v lize. V počtu obdržených branek je na tom však ještě hůře Jičín (125), Buldočky dostaly „jen“ 116 gólů. To je v průměru 7,7 branek na utkání. Brankový rozdíl -86 je však v extralize nejhorší.
Ženy odehrály 15 přesilovek. V porovnání s ostatními týmy je to málo, ale vzhledem k postavení v tabulce je to pochopitelné. Procentuální využití 13,3 % je pak řadí na devátou příčku, tedy výše než třeba FbŠ Bohemians a jen o stupínek níže než Florbal Chodov. Buldočkám se dařilo zůstat relativně disciplinované, soupeřům nabídly 23 přesilovek. S úspěšností oslabení 74 % se umístily na skvělém pátém místě a nechaly za sebou např. FbC Ostrava.
Z individuálních statistik je těžké někoho vypíchnout. Kanadské bodování vede se sedmi body Kristýna Pospíšilová. Ta 
je společně s kapitánkou Anetou Koláčkovou jediná, kdo odehrál všech 15 zápasů. Šest bodů má Michaela Žáková, jenže ta je dlouhodobě zraněná. Bulldogs se jistě modlí, aby byla fit na bitvy o záchranu. Nejvytěžovanější brankářkou je Jana Prátová. Byla to právě mladá brankářka, která vychytala dosud jedinou výhru Bulldogs v této sezoně. Průměr branek na zápas u Prátové je 7,1 a úspěšnost zákroků má 77 %. V podstatě totožná čísla má Sabina Dvořáčková, avšak ta odchytala jen tři utkání.

 
DSC_0766.jpg

Bude jistě zajímavé sledovat, jak se tato čísla budou v průběhu dalších měsíců posouvat. Po skončení sezony budeme moci porovnat statistiky z první a druhé půlky ročníku a zjistit, zda se Bulldogs podařilo v uvedených statistikách zlepšit.