NENÍ LEPŠÍ POCIT NEŽ VIDĚT VZTEKAJÍCÍHO SE ŠVÉDA, ŘÍKÁ ZLATÝ JUNIOR KOLÁČNÝ

Do Halifaxu jel jako jeden z nejzkušenějších hráčů týmu, který vybojoval zlato. Petr Koláčný vyztužil obranu juniorské reprezentace, spravil si chuť po sestupu s Bulldogs a získal druhou medaili ze světového šampionátu.

zdroj: ceskyflorbal.cz
 

kolac-mistr.jpgMistrovství světa v Kanadě se stalo pro Koláčného událostí, ke které se vrací s velkými emocemi. „Se spoluhráči jsme udělali neskutečnou partu, díky které to šlapalo i na hřišti. Šampionát mi ukázal, jak se dělá florbal na nejprofesionálnější úrovni,“ vyzdvihl Koláčný. Dvouletý cyklus reprezentace mu dal také možnost poznat spoustu skvělých spoluhráčů a trenérů. „Jsme velmi dobří kamarádi a snažíme se být v častém kontaktu,“ sdělil český obránce.

Koláčný patřil na zlatém šampionátu mezi matadory. Už měl totiž za sebou předchozí mistrovství světa 2017 ve švédském Växjö, kde Češi získali bronz. Posunul se tak do role lídra, což znamenalo i mnohem více času na hřišti. „Cítil jsem obrovskou zodpovědnost za chod celého týmu. Už druhý den po posledním zápase šampionátu 2017 jsme si s Pepou Juhou a Filipem Langerem jasně řekli, že teď to je ve velké míře na nás. A že budeme mistři světa,“ prozradil defenzivní tahoun.

I když si reprezentanti vytyčili odvážný cíl, nakonec jim vyšel. Těžko najít lepší ukázku toho, že pokud každý z družstva udělá maximum, dá se zvládnout cokoliv. „Někomu by se to mohlo zdát jako blábol, ale všichni tři jsme tomu věřili a celé dva roky se snažili, aby věřili i další spoluhráči. Proto na šampionát 2019 odjížděl tým, který byl připraven stát se mistry světa,“ vysvětloval Koláčný.
 
Klíčem ke zlatým medailím se stala vynikající obrana, které byl Koláčný součástí.
„Kdyby 
nefungovala, určitě bychom žádného úspěchu nedosáhli. Každý přesně věděl, co má dělat. Čas u videorozboru byl sice někdy opravdu zdlouhavý, ale každý věděl, jak moc je tato
činnost důležitá,“ postřehl. Všichni juniorští hráči se tak vždy dokonale připravili
na jakoukoliv situaci.
U videa se řešila spousta komplexních věcí i detailů.
„Od obrany protivníka až po to, kterou ruku má brankář soupeře slabší. "Věděli jsme o ostatních týmech absolutně vše,“ podotkl Koláčný. 
Zároveň uvedl i příklad z porady na Švédy.
„Věděli jsme, že brání 2-1-2 a z tohoto rozestavení chodí pressovat. Z předchozích zápasů jsme ale vypozorovali, že jim dělá velký problém, když se jejich pressing přehraje,“ přibližoval Kolá
2-13131-40859964723_02ee233571_k.jpg
čný.
Češi proto předstírali, že neví, co mají s míčkem dělat, i když měli dostatek místa. „Švédové si mysleli, že jsme úplně neschopní, a tak šli napadat. Hned potom stačily tři rychlé přihrávky a gólovka před brankou soupeře. Na to vzpomínám velmi rád. Ve florbale snad není lepší pocit než vidět vztekajícího se hráče Švédska,“ smál se Koláčný.
 
Turnaj odehrál odchovanec Bulldogs Brno ve dvojici se Šimonem Doubkem. Vepředu je nejčastěji doplňoval útok Martina Řezáče, Daniela Eremiáše a kapitána Josefa Juhy. „V naší lajně i v celém týmu jsme měli hráče, kteří za žádnou cenu nic nevypustí, a to mi dávalo energii navíc,“ podotkl Koláčný. Úkolem jeho řady bylo ubránit nejlepší formaci soupeře, což díky výšce, váze a zkušenostem z dospělých soutěží nebyl problém. „Smrtící brejky, které jsme během přípravy na mistrovství vypilovali na famózní úroveň, byly jen třešničkou na dortu,“ dodal.

Junioři se tak krok po kroku dopracovali až k titulu mistrů světa. A Koláčný byl zrovna na hřišti, když zazněla poslední siréna finále. „Asi jsem zažíval nejlepší pocit v životě. Vše, kvůli čemu jsem obětoval spoustu času, ať už v posilovně, na hřišti nebo na cestách, se zúročilo. Zodpovědnost za chod týmu ze mě spadla a mohl jsem si říct, že to k něčemu bylo.
To mě bude hřát na srdci ještě hodně dlouho,“ popisoval Koláčný.

Ještě před zlatým šampionátem ale zažil obránce nezdar na klubové úrovni. Bulldogs Brno nezvládli baráž o superligu, kde podlehli městskému rivalovi Hattricku, a poprvé v historii sestoupili do první ligy. „Boj o udržení je oproti play-off o něčem jiném. Nejnáročnější bylo připravit se po celé sezoně na její další vrchol,“ připomněl Koláčný. Paradoxně mu však pomohl disciplinární trest, kvůli kterému nemohl hrát v baráži a měl pár dnů volna před mistrovstvím světa. „Využil jsem je k odreagování a doléčení menších šrámů. Proto jsem odjížděl relativně odpočatý,“ zhodnotil.
 
 
Sezóna 2019/2020 z pohledu Petra Koláčného
Soutěž Klub Zápasy Góly Asistence Body
Superliga florbalu   Panthers Otrokovice 28   6 10 16
1. liga mužů   Bulldogs Brno 12 10   4 14
Pohár Českého florbalu   Panthers Otrokovice   5   6   1   7
 
 
Ani po pádu z nejvyšší soutěže Koláčný nezanevřel na Bulldogs. Přestože uplynulý ročník odehrál za superligové Panthers Otrokovice, do Brna chodil na střídavé starty. Florbal jej baví a snaží se hrát vždy, kdy to aspoň trochu jde. „Přítelkyně je hlasatelkou na zápasech Bulldogs, tak jsem rád, když může hlásit moje jméno. Ale teď vážně: buldoci mi ve všem vyhověli, takže nemám důvod jim nepomáhat. Člověku dá jakýkoliv zápas více než trénink, proto jich chci odehrát co nejvíce,“ mínil Koláčný.

S Panthers absolvoval mistr světa základní část včetně dvou duelů play-off. V novém působišti zaznamenal dohromady šest branek a deset asistencí. „Ze začátku jsem bojoval s povrchem, který je v Otrokovicích velmi specifický, a snad jsem si už zvykl. Nový klub mi ale sedl, to mohu s klidem říct,“ ocenil Koláčný. Musel si ovšem zvykat na novou roli v týmu, kde neměl nic jistého a cestoval sestavou. „Potom mě trenéři nasazovali primárně v obraně a já na konci ročníku ožil,“ shrnul.

Proto je podle Koláčného škoda, že se vyřazovací část nedohrála. „V Otrokovicích je obrovský potenciál. Jen se nesmíme uspokojit v hlavách a stále na sobě pracovat,“ burcoval. Na určování cílů pro další ročník je však ještě brzy. „Určitě si nějaké cíle dám, protože minulý rok jsem to neudělal a byla to velká chyba,“ zamyslel se Koláčný. Za hlavní věc považuje, aby jej florbal i nadále bavil. „Také bych chtěl v superlize vyhrát sérii play-off a co nejvíce pomoci Bulldogs v první lize,“ podtrhl mladý obránce.

DSC02523_FB_.jpg