Jak se daří buldočí mládeži?

Vánoční prázdniny jsou skvělým okamžikem, kdy si zrekapitulovat, jak se daří našim mladým nadějím. Velmi dobře jsou na tom junioři, ale ani ostatní kategorie se nenechávají zahanbit. Více se dozvíte níže.
Jakub Hanák | 28.12.2022

Junioři

Juniori1.jpgJuniorský výběr prožívá zatím výbornou sezonu. A přitom mohlo být vše úplně jinak… V kvalifikaci o CE ligu juniorů skončili ve skupinové fázi těsně druzí, a tak se museli o účast v celostátní soutěži poprat ve vyřazovací části. V extrémně vyrovnané sérii s Libercem nakonec rozhodl jediný gól a Buldoci se kvalifikovali mezi dvanáctku nejlepších tuzemských klubů.
Při kvalifikaci si junioři prošli peklem, ale jak se říká: „co tě nezabije, to tě posílí.“ Do CE ligy junioři vlétli jako uragán a po 15 kolech si drží fantastickou třetí příčku v tabulce! Na druhou Spartu ztrácejí pouhé dva body, naopak náskok nad čtvrtým Chodovem činí šest bodů. Pod sebou tak Buldoci nechávají juniorské výběry mnoha úspěšných superligových klubů.
Velkou sílou juniorů je jejich týmovost. Je těžké vybrat z družiny Miroslava Vybírala někoho, kdo by měl větší zásluhu na úspěchu než někdo jiný. Skvělé výkony podávají oba brankáři, díky Martinu Koudelkovi s Filipem Prokešem se Buldoci mohou pochlubit druhou nejlepší obranou v lize a také nejlepším oslabením. Kanadskému bodování vládne Adam Zukal s 32 body (15+17) v 15 zápasech. Brněnský centr, který sbírá starty i mezi muži, je čtvrtý v celkovém bodování CE ligy! Na paty mu šlape Richard Kalousek s 30 body (13+17), který byl několikrát hrdinou v posledních minutách zápasů, několikrát to byl právě on, kdo se postaral o vyrovnání. Přes bod na zápas se dostali ještě kapitán týmu Adam Vágner (14+4), Petr Vaverčák (6+9) a Martin Svatoň (12+2).
 

Juniorky

Juniorky2.jpgBrněnské juniorky hrají nejvyšší soutěž ve své kategorii – 1. ligu juniorek. V široké soutěži o osmnácti týmech jim přísluší po 16 zápasech devátá příčka. Buldočky však mají jeden z nejmladších týmů v soutěži. Nejzkušenější juniorky, jako Anna Brucháčková, Anna Sigmundová, Veronika Machálková nebo Veronika Stuchlíková hrají primárně Extraligu žen, juniorkám tak musí vypomáhat několik dorostenek. Do zápasů jich zasáhlo už 14, což se příliš neliší od celkového počtu juniorek (16).
Lídryní kanadského bodování týmu je dorostenka Karolína Bartoňková s 35 body (22+13), což stačí na umístění v top 10 kanadského bodování soutěže. Na hranici dvaceti bodů se dostala ještě Kristýna Veselá. Z týmových statistik se pak Buldočky mohou pochlubit dobrými přesilovkami, využití 38 % je třetí nejlepší v soutěži. Bartoňková se čtyřmi přesilovkovými brankami vede v této statistice v celé lize.
Loni na tom byl tým juniorek v tabulce lépe, což připomněl i hlavní trenér Martin Brouček. „Příčinou ustoupení z loňských pozic jde na vrub tvoření nového týmu výhradně z řad dorostenek, neboť páteř týmu se radikálně proměnila a nové tváře se teprve sžívají s novou soutěží, daleko rychlejší a důraznější, kde se jakákoli chyba trestá. Je potřeba říci, že tým má charakter, zápasy odjezdí a má touhu po lepších výsledcích. Bohužel jej brzdí neproměňovaní šancí a dětinské chyby které rozhodnou o výsledku. Do konce základní části nám schází 6 utkání, ve kterých chceme získat co nejvíce bodů, abychom měli lepší pozici do vyřazovací části soutěže a tam překročit stín zakletého čtvrtfinále, kde nám cesta většinou končí.“
 

Dorostenci

Dorostenci1.jpgKategorie dorostenců je v našem klubu plná mladých talentů, tento tým má velmi vysoký potenciál. V soutěži hrané košovým systémem se Buldoci drží v prvním koši, z 16 zápasů odcházeli dvanáctkrát jako vítězové. Hned čtyřikrát si vyzkoušeli i samostatné nájezdy, dvakrát v nich uspěli. Také se mohou chlubit nejlepším útokem, jejich soupeři museli lovit ze své branky již 127 míčků. Svěřenci zkušeného trenéra Rudolfa Škubala se mohou pochlubit brankovým rozdílem +68, v této statistice též nenašli přemožitele. Obrana je pak těsně druhá nejlepší.
Kanadské bodování našlapaného týmu vede Lukáš Rada s 28 body (18+10), který se pomalu zabydluje i mezi juniory. Na druhém místě najdeme nejlepšího střelce týmu, Vojtěcha Zacha (19+7). Stejný počet bodů, tedy 26, posbíral také Jakub Továrek (11+15), který je pro změnu nejlepším nahrávačem týmu. Přes dvacet bodů se dostal ještě Tadeáš Jelínek (12+10), za zmínku jistě stojí i 15 bodů Lukáše Holáska ze sedmi odehraných zápasů.
V této kategorii mají Buldoci přihlášené také dva B týmy, oba hrají v 2. lize dorostenců. Výběr Orange, který je složen z dorostenců a vybraných starších žáků, vyhrál devět z 12 zápasů a může se chlubit nejlepší obranou ze všech týmů soutěže. Druhým týmem v soutěži je družstvo Bulldogs Brno Black, které je však složeno z výběru dorostenek a starších žáků.
 

Starší žáci

Starsi-zaci1.jpgVýběr starších žáků, který působí v nejvyšší regionální soutěži své kategorie, chytl před Vánocemi dobrou formu. Poté, co z úvodních pěti zápasů vytěžil jen sedm bodů, dokázali svěřenci Adama Konečného zabrat a nyní si drží sérii sedmi vítězství v řadě!
Hlavní silou Buldoků v této kategorii není útok, ale obrana – 32 obdržených branek je nejlepším výsledkem v regionu! Za celou sezonu zatím neinkasovali více než čtyři branky v jednom utkání, což je skvělý počin.
Za zmínku stojí také úspěchy B týmu. Ten hraje Jihomoravský přebor starších žáků a z desíti utkání sedm vyhrál. Stejně jako A tým, i tady jsou Buldoci týmem s nejlepší obranou, navíc mají také nejlepší brankový rozdíl (+38).
„Starší žáci chtěli od začátku sezóny navázat na vítěznou náladu a přístup vzhledem k tomu, že minulý ročník pro náš klub skončil fantasticky. Zakončili jsme jej finálovým soubojem na MČR, který jsme sice prohráli v prodloužení, avšak jsme Brnu opět dodali potřebný nádech,“ připomněl loňské úspěchy hlavní trenér Adam Konečný.
„Vstup do aktuální sezóny se nám moc nepovedl. Na prvním turnaji jsme hned ochutnali ve druhém zápase s rivalem Gullivers prohru po nájezdech. Ačkoliv jsme prohráli ještě jednou právě s Gullivers na dalším turnaji, stále jsme se drželi na druhém místě v prvním výkonnostním koši. Poslední turnaj před novým rokem jsme však zakončili 4 výhrami a přeskočili jsme tak Gullivers a střídáme je na průběžném prvním místě prvního koše :-).“
Náš klub v květnu pořádá mistrovství České republiky právě v této kategorii. V rámci této akce klub oslaví také výročí 30 let od založení. Adam Konečný a jeho tým si však uvědomují důležitost této akce: „Do nového roku tak půjdeme s jasným úkolem – udržet první místo a ukázat, že se těšíme na MČR. Chtěl bych moc poděkovat všem hráčům a rodičům za podporu, přístup a nasazení a také celému realizačnímu týmu za skvělou práci. Jedeme dál, NNB.“
 

Dorostenky a starší žákyně

Starsi-zakyne.jpgKategorie starších žákyň a dorostenek fungují jako společná tréninková skupina. Starší dívky hrají 1. ligu dorostenek a jejich mladší spoluhráčky pak působí v Lize starších žákyň. Obě soutěže jsou pouze regionální a v obou Buldočky dominují tabulce. Obě kategorie mají odehráno shodně 10 zápasů a každý tým devětkrát zvítězil. K dosavadnímu průběhu sezony se vyjádřil hlavní trenér Radim Machálek.
„Starší žákyně a dorostenky Bulldogs Brno zahájily první polovinu sezóny 22/23 v rámci svých soutěží hlavně s cílem přenést to, o co se snažíme v tréninku, i do zápasů. Vzhledem k nižší úrovni soutěží v Jihomoravském kraji a vzhledem k ambicím dívčích týmů BB se snažíme doplňovat týmy dané kategorie hráčkami z kategorií nižších, tzn. mladší žákyně do starších, starší do dorostenek a mnoho dorostenek se zapojilo i do extraligy juniorek. Hlavně v extralize juniorek naše dorostenky poznávají, že v konfrontaci s týmy z celé ČR musíme ještě přidat.“
Buldočky mají v těchto kategoriích týmy s vysokým potenciálem, který je třeba rozvíjet, čehož si je Radim Machálek vědom. „První polovinu soutěže jsme, co se výsledků týká, zvládli dobře, starší žákyně i dorostenky vedou své soutěže, důležitějším cílem je ale zlepšování hry samotné a přístupu k ní. Abychom obstáli i proti týmům z Prahy, Olomouce i Ostravy, musíme v tréninku všichni přidat, soustředit se na detaily hry i tam, protože návyky z tréninku se pak přenáší i do hry samotné. Trápí nás koncovka, proměňování šancí, hra jedna na jednu, brzdí nás někdy i základní věci, nevyrovnanost výkonů. Dokážeme mít ve hře krásné pasáže ale naopak i spoustu hluchých míst. To, jestli se úroveň hry zvyšuje, nám ukáže až druhá část sezony, proto se po Novém roce už začneme zaměřovat na skládání týmů pro MČR dorostenek a starších žákyň tak, abychom i ve srovnání s nejlepšími týmy dívek z ČR byli úspěšní.“
Jaro bude pro dorostenky a starší žákyně velmi zajímavé. „Zatímco v podzimní části jsme se potkávali pouze s týmy z JM a Zlínského kraje, na jaře nás čekají mimo finálových kol starších žákyň a dorostenek i neligové turnaje v rámci celé ČR a snad i ve Švédsku. Laťku máme nasazenu vysoko ale věřím, že se nám podaří k dobrým výsledkům z minulých let přiblížit. Potenciál na to máme a šikovné holky také. Držte nám palce i v druhé části sezóny, BB DO TOHO!!!!“
 

Mladší žáci

Mladsi-zaci1-(2).jpg
V kategorii mladších žáků má náš klub přihlášena dvě družstva – jedno do výběrové regionální soutěže Liga mladších žáků, druhé do nižší, Jihomoravské ligy mladších žáků. Od kategorie mladších žáků/žákyň a níže se nesledují výsledky. Hraje se hlavně pro radost ze hry, což potvrzuje i hlavní trenér Petr Voltner. „Tým mladších žáků by se dal charakterizovat jako tým s velkým potenciálem, ale také ještě spoustou práce před sebou. Nyní už děti vyhlížejí letní turnaje, které jsou pro ně vrcholem sezóny.“
 

Elévové

Elevove.jpg
V lize elévů, hrané systémem 3+1, mají Buldoci dvojnásobné zastoupení. Hru elévů zhodnotil hlavní trenér Radim Komínek. „Ne každý turnaj se povede na 100 %. Přesto však jednoznačně převažuje kladné hodnocení. Na hráčích, kteří na sobě pracují, jsou vidět velké pokroky a z nich pramenící nadšení a radost. To jsou základní předpoklady pro pohodové fungování a zlepšování se.“
Radim Komínek rovněž oceňuje chuť dětí ke sportu a také ochotu rodičů, bez kterých by se naše smečka jen těžko obešla. „Moc mě těší, že jsme po covidu mohli přivítat více nových Buldoků v naší smečce a stejně tak se rozšířil i realizační tým o nové trenéry. Vážím si jejich ochoty věnovat svůj čas a energii malým florbalistům. V neposlední řadě děkuji rodičům a nejen jim přeji hodně štěstí v novém roce.“
 

Mladší žákyně a elévky

Elevky1.jpgDívky ze společné tréninkové skupiny mladších žákyň a elévek hrají ve dvou soutěžích. Primárně pro starší z nich je určena Liga mladších žákyň, ty mladší pak sbírají zkušenosti v Jihomoravské lize elévů, kde nastupují proti klukům většinově stejného věku. Výsledky se v těchto soutěžích však neřeší, takže se mohou hráčky, trenéři i rodiče soustředit na individuální posun. Průběh sezony zhodnotila hlavní trenérka Petra Krejčíková.
„Na sezónu jsme se začaly připravovat již v srpnu na soustředění, kde šlo především o intenzivní sportovní přípravu a utužování kolektivu. Do sezóny jsme si určily směr, kterým chceme jít a ten krok po kroku plnit. Holky mají každý měsíc dané téma, kterému se intenzivně věnujeme na tréninku a následně aplikujeme do zápasů.
Elévkám k jejich zdokonalování ve hře pomáhá hlavně fakt, že zápasy odehrávají v lize elévů, kde hrají převážně s kluky. Každá odehraná minuta na hřišti je pro holky velkým přínosem! Mladší žákyně stačily odehrát ve své kategorii mladších žákyň několik turnajů. Holky dostávají herní prostor také u mladších žáků a starších žákyň, kde sbírají velmi cenné zkušenosti, které ve svých soutěžích jen těžko získají.“
V týmu panuje dobrá atmosféra, což potvrzuje i Petra Krejčíková. „Rok 2022 jsme ukončili společně na vánočním turnaji, kde byli zváni nejen rodiče. Toto setkání sklízí každoročně velký úspěch. Do nového roku nás čeká spousta práce! Víme na čem pracovat a už teď se týmově těšíme na další tréninky a dřinu, která nás čeká.“
 

Přípravka

Pripravka1.jpgNejmladší Buldoci a Buldočky hrají Jihomoravskou ligu přípravek. V této věkové kategorii má náš klub dvojnásobné zastoupení. Sezonu zhodnotila hlavní trenéra Štěňat, Gabriela Úlehlová.
„Za sebou máme několik velmi vydařených ligových turnajů, kde pozorujeme postupné zlepšování v jednotlivých herních věcech z naší metodiky, při čemž stále klademe hlavní důraz na disciplínu a vnímání florbalu. Bohužel někteří hráči stále ještě nemají zápasovou zkušenost, která by je více namotivovala k fungování na trénincích. Děkuji všem trenérům a rodičům, kteří jsou součástí této kategorie. Těším se na pokračování v novém roce.“