Buldočky - Tereza Tomanová

Trenérka starších žaček, hráčka ženského Áčka a velká sportovkyně nám zodpověděla pár otázek o jejím flrobalovém životě.
Ahoj Terko, mohla bys nám popsat, jak ses k florbalu dostala?
Ahoj :) Abych pravdu řekla, moc si nepamatuju, kdy touha začít hrát florbal vlastně vznikla nebo kde jsem se s ním setkala poprvé. Jen vím, že jsem prostě chtěla začít. Shodou okolností jsem se v době, kdy jsem uvažovala nad změnou sportu, potkala v Rakousku na horách s dnes již bývalou hráčkou Bulldogs a než jsme vyjely lanovkou nahoru, tak už jsme se domluvily, že dojdu na trénink.
Zajímavostí je, že před florbalem jsi dělala bojové sporty. O jaký se konkrétně jednalo? A proč ses rozhodnula pro změnu?
Dělala jsem Taekwon-do a jelikož už se mi nevlezly poháry a medaile na poličku, nebyla jiná možnost. :D Ale vážně, jak jsem byla starší, došlo mi, že od tohoto sportu chci něco jiného. Radši se umět ubránit než mít placku na krku. Nicméně to bylo několik parádních let a hlavně skvělá pohybová průprava k dalším sportům.
Obecně je o tobě známé, že sportům holduješ, které tě baví nejvíc?
To je pravda. Mám to štěstí, že už od malička rodiče dbali na to, abych se nenudila, a za to jim patří obrovské DÍK. Kolo, brusle, lyže, plavání, basket, fotbal, tenis a další byly téměř na denním pořádku. Co u mě ale jednoznačně vede mimo florbal je snowboarding a surf (když už se na něj dostanu).
Pojďme k tvým výkonům v této sezóně. Prý tě trápí zdravotní potíže, limitují tě hodně?
Bohužel bolesti zad a nově i třísla jsou hodně limitující. Pár zápasů jsem musela vynechat a do budoucna se tomu nejspíš taky nevyhnu. Chodím na rehabilitace, pravidelně cvičím doma a tajně doufám, že se to brzo zlepší.
Po letech boje o přední příčky se letos týmu až tak nedaří. Je těžké si zvyknout, že nehrajete o čelo?
Já osobně to nijak nevnímám. Nikdy jsem nesledovala, kdo je v tabulce nad námi nebo pod námi. Každý zápas beru jako odměnu a chci si to hlavně užít a zahrát co nejlíp. Je ale jasný, že po šňůře proher se ta zábava malinko vytratí.
Jak to prožíváte? Kazí vám to náladu, nebo to berete jako motivaci o to víc makat?
Pro mě je tohle jednoznačně motivace. Řada hráček to má věřím podobně. Některé už to možná tak „neprožívají“ a florbal berou spíš jako odreagování, než jako honbu za výsledky, ale celková nálada v týmu je dobrá. Tahle sezona však ukázala, že je potřeba vychovat si mladé nástupkyně, které po nás převezmou otěže.
Ty ale kromě hraní také trénuješ. Jak tě baví pozice trenérky?
Víc než jsem si původně myslela :) Je skvělý vidět pokroky jednotlivých holek a i když je člověk musí občas trošku popohnat, stojí to za to.
Dnes začínají děti s florbalem dřív, než tomu bývalo. Máš pocit, že jsou tvoje svěřenkyně díky tomu šikovnější, než jste byly vy v jejich letech?
Co se týče florbalových dovedností, tak je určitě výhoda, že to do rukou dostanou takhle brzo. Problém je spíše v tom, jakou sportovní průpravu měly předtím. Nejvíc se to projevuje na koordinaci a celkovém pohybu při běhu. S kým rodiče dováděli tak, jako se mnou, má většinou mnohem lepší předpoklady ať už se rozhodne pro jakýkoliv sport. Pokud se však jedná o první kontakt se sportem, můžou být začátky pomalejší.
Hrajete ligovou soutěž, která je propojena s klučičí soutěží. Mohla bys nám to trochu víc popsat?
Jelikož holčičích týmů v kategorii starších žákyň není na Jižní Moravě tolik, spojily se s kategorií mladších žáků. Jedinou další variantou by bylo jezdit po celé republice, což by bylo finančně i časově náročnější. Navíc tohle je výborná příležitost pro holky, čímž se dostáváme k další otázce.
Myslíš si, že je pro hráčský vývoj holek dobré, že jsou v konfrontaci s kluky?
Díky tomu, že jsou kluci rychlejší a většinou i šikovnější na hokejce, holky to nutí snažit se mnohem víc a díky tomu se osobní progres dostaví rychleji. Navíc se i více otrkají v osobních soubojích.
Od tvých spoluhráček víme, že k trenéřině přistupuješ velmi poctivě. Je to tvůj charakteristický rys i mimo sport?
Kdo mě zná, tak ví, že mimo sport nejsem zrovna prototyp zodpovědného člověka. Naplno dělám to, co mě baví (momentálně tedy trénování), ale co se týče např. školy, vím, že zde mám ještě ohledně zodpovědnosti určité rezervy.
Studuješ ekonomicko-správní fakultu na MU. Máš už jasno, co bys chtěla v budoucnu dělat?
Prozatím nemám žádné konkrétní plány. Snažím se užívat si studentský život, který poskytuje hodně volného času i na jiné činnosti než jen studium.
A zapadá do tvých plánů i florbal?
Ať už moje budoucí plány budou jakékoliv, florbal v nich určitě bude mít svoje místo.
Děkujeme za rozhovor a ať se ti daří ve sportu i mimo něj.
Díky :)