Buldočí mládež - 9. ročník Novoměstského poháru

Na přelomu měsíců listopadu a prosince se na základní škole Novoměstská, která je dlouholetým partnerem našeho klubu, konal už 9. ročník florbalového turnaje o Novoměstský pohár, kterého je náš klub generálním partnerem. Turnaj byl určen pro žáky 3. – 5. ročníků základních škol města Brna. Vítěz tohoto turnaje se stává přeborníkem města Brna ve florbalu této věkové kategorie pro rok 2015.


Turnaj se koná už od roku 2007, pravidelně až na malé výjimky se turnaje účastní kolem 30 škol celého Brna. Letošní ročník nebyl výjimkou. Turnaje se zúčastnilo 30 škol a 280 dětí v základních skupinách. Největším počtem titulů se může chlubit ZŠ Vejrostova, která byla od roku 2011 dominujícím přeborníkem. Letošní ročník Novoměstského patřil ale domácímu týmu. ZŠ Novoměstská dominovala po celou dobu turnaje, kdy nezaváhala ani jednou a stala se tak jasným přeborníkem 9. kola Novoměstského poháru 2015.

Na pár otázek o turnaji jsme se zeptali Radima Komínka, hlavního trenéra mládeže Bulldogs Brno.
Jaký vztah měla ZŠ Novoměstská s naším klubem v historii a jaký je teď?
Od sezóny 98 až do předloňského roku, kdy jsme se přestěhovali do nové SportPoint Arény, zde byla tréninková základna klubové mládeže. Své první krůčky v malé hale udělala spousta hráčů, kteří následně působili, nebo i působí v prvním týmu Buldoků. Aktuálně zde funguje tým mladších žáků Bulldogs Brno Rytíři, pod vedením školníka Libora Haluzy.
 
V čem spočívá partnerství našeho klubu k Novoměstskému poháru?
Dříve se školní florbalové turnaje hrávali bez brankářů. Díky tomu, že Buldoci na Novoměstské trénovali a měli v tělocvičně veškeré florbalové vybavení, rozhodli se ve spolupráci s AŠSK uspořádat florbalový turnaj dětí z prvního stupně právě tady. Buldoci tak využili svých možností a děti si mohli zahrát „pořádný“ florbal s kompletním vybavením.
 
Můžeš nám ve zkratce popsat hrací systém poháru?
Hrací systém je jednoduchý. Ve dvou tělocvičnách se během dvou dnů odehrají skupiny (zpravidla 8 skupin po čtyřech týmech) tedy 32 týmů.
Do dalšího kola postupují vítězové skupin, tedy 8 týmů. Ti se utkají ve dvou čtvrtfinálových skupinách, z kterých první dvě dvojce postupují do semifinále.
Semifinále hrají týmy do kříže – První z jedné skupiny hraje s druhým z druhé skupiny.  Vítězové se pak potkají ve finále, poražení v boji o třetí místo.

Jakou zpětnou vazbu má turnaj u tělocvikářů od zúčastněných škol?
Vazbu dostáváme určitě pozitivní. Učitelé chtějí vést děti k pohybu a florbalový turnaj je pro děti ideální motivací. Řada škol se na turnaj připravuje, buď už formou tréninků navíc, nebo zvýšeným zapojováním florbalu při hodinách tělesné výchovy.
 

Na závěr přineseme výsledky od semifinálových utkání a zmíníme nejlepší střelce a brankáře.

Semifinálová utkání
ZŠ Novoměstská - ZŠ Úvoz 5:1
ZŠ Otevřená - CmcZŠ Lerchova 4:1

Utkání o 3.místo
ZŠ Úvoz - CmcZŠ Lerchova 7:6

Finále
ZŠ Novoměstská - ZŠ Otevřená 5:2

Nejlepší brankář: Michal Štěpánek – CmcZŠ 
Nejlepší hráč: Jakub Janáček - ZŠ Otevřená
Nejlepší střelec: Richard Kalousek - ZŠ Novoměstská


Akce se konala pod záštitou primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála, za podpory statutárního města Brna.