Rozhodla kvalita a zkušenosti

Po dvou rozhovorech s hráči, které už chvíli na ploše vídáme, se nyní vrháme na rozhovor s úplným nováčkem v buldočí kabině. Ptát se budeme Petra Šomodiho, který odehrál první čtyři zápasy v Tipsport Superlize. Také jsme se zeptali na velmi důležitou otázku, jak rozpoznat Petra, od jeho bratra dvojčete, Radka, protože s problémy je poznávají nejen vlastní spoluhráči.
Ahoj Petře, máš za sebou náročné cestování z Prahy na zápasy proti Tatranu a Bohemians. Jak hodnotíš tyto dva zápasy? Prohra s Tatranem Střešovice 9:3 a s Bohemians 7:2.
Zdravím všechny čtenáře. Prozatím všechny zápasy včetně těch v Praze rozhodla kvalita a zkušenosti. Na tréninku makáme a snažíme se, aby naše hra byla kvalitnější a konkurenceschopnější. Bohužel zkušenosti natrénovat nejdou. Ve Střešovicích jsme v prvních dvou třetinách předvedli bojovnou hru a věřili v to, že můžeme uhrát nějaké body. V závěrečné třetině jsme však dvakrát chybovali a tím nabídli soupeři příležitost, kterou využil. Na Bohemku jsme přijeli odhodláni podat dobrý výkon. V třetí třetině jsme se zkoušeli nadechnout a vyrovnat skóre, což se nakonec nepovedlo. S výsledkem a průběhem obou zápasu nejsme spokojeni.
 
Ty si v kádru úplně nový, protože jsi přišel z dalekých Vítkovic. Jak si zatím zvykáš na nový tým, nové vedení a taky taktiku?
Na nové spoluhráče a vedení si ještě stále zvykám. Snažím se všechny osobně poznat, tak abychom měli co nejlepší vzájemné vztahy. Parta v kabině je výborná, všichni kluci jsou přátelští a týmoví. Před začátkem Superligy jsme měli teambuildingovou akci, která mi výrazně pomohla začlenit se do kádru. Co se týče taktických pokynů, ty se často mění a je jich spousta, takže nejde úplně vyjádřit, jak si na ně zvykám. Nemám s nimi však žádný problém a rozumím co po mně trenéři chtějí.
 
Ty a bratr Radek jste uplně stejní, jak vás mají diváci poznat na palubovce i mimo ni?
IMG_1037.jpgObavám se, že rozpoznat mě a bráchu na palubovce bude pro diváky opravdu problém. Takže nejjistější a nejjednodušší způsob jak nás rozlišit, je podívat se na jmenovku a číslo na zádech. Mimo hrací 
plochu je nejlepší se zeptat, který je který, protože rozdíly jsou opravdu minimální.
 
Jak již bylo zmíněno, pocházíš z Ostravy a to znamená, že začínáš bydlet v Brně a seznamovat se s novým městem. Jak znáš Brno? Zatím jenom z bytu a haly, nebo už jsi byl i ve městě?Ano, společně s bráchou a Martinem Ulmanem jsme se nastěhovali v průběhu prázdnin a pomalu začali poznávat tohle krásné město. Ze začátku jsme většinu času trávili na hale a na bytě, ale teď často jezdíme do centra a do školy, takže Brno známe lépe a lépe.
 
Minulost hráče je velmi důležitá a my chceme znát tu tvou. Kde byl začátek Petra Šomodiho ve světe florbalu?
Do teď jsem žil v Havířově, kde jsem taky poprvé chytil do ruky florbalku. V klubu Torpedo Havířov jsem od roku 2006 odehrál šest sezón. Poté jsem v roce 2013 odešel do Vítkovic. Tento moment se pro mě stal přelomovým a rozhodl jsem se, že se florbalu budu věnovat naplno. Minulou sezónu jsem ve Vítkovicích odehrál poslední rok za juniorskou kategorii a bylo na čase se rozhodnout co dál v otázce florbalu a hlavně školy. Dostal jsem nabídku od vedení Buldoků, kterou jsem přijmul poté co jsem se rozhodl, že půjdu studovat Vysoké učení technické v Brně.
 
Ve florbale se pohybuješ již dlouho, a tak by nás zajímalo, jaké úspěchy/neúspěchy máš ve své historii?
Mezi můj největší úspěch patří první sezóna ve Vítkovicích, kdy jsme s týmem starších žáků a dorostenců vybojovali vicemistry republiky. Tenkrát byla v týmu velká konkurence a všichni jsme museli bojovat o místo v sestavě. I přesto jsme ve vyřazovacích zápasech bojovali jako tým a nebylo náhodou, že jsme došli tak daleko. To je důvod proč si těchto medailí vážím nejvíce. Dále se mi podařilo několikrát dosáhnout s týmem výběrů na medailové příčky a vyhrát středoškolské mistroství republiky. I když jsem titul vicemistra republiky uvedl jako největší úspěch, jedná se o dorosteneckou kategorii. A tím se tedy nerad chlubím. Florbal je nejtěžší a nejkvalitnější na mužské úrovni a zde bych chtěl dosáhnout úspěchu.
 
Máš za sebou první zápasy, jak zatím vnímáš svou pozici a jak jsi spokojený se svou hrou?
Byly to mé první zápasy v Superlize, takže hlavně první dvě kola proti Otrokovicím a Chodovu jsem byl opravdu nervózní a výkony nebyly takové jaké jsem si představoval. Snažím se zpracovávat získané zkušenosti, jak nejlépe to jde. Jsem odhodlaný makat a dřít na tréninku abych se co nejrychleji vyrovnal superligovému tempu a pomohl týmu k vítězným utkáním.
 
Další zápas budeme hrát na domácí palubovce proti nováčkům v Tipsport Superlize. V neděli 23.9. hrajeme proti TJ SOKOL KRÁLOVSKÉ VINOHRADY, tvoje pozvánka na tenhle match?
Rád bych pozval všechny fanoušky, kteří byli posledně úžasní, aby se v neděli přišli podívat a podpořit nás v souboji proti Vinohradům. V kabině jsme odhodláni tento zápas vyhrát, získat na domácí palubovce 3 body a napravit tak dojem z posledního domácího zápasu. Díky za vaši podporu!!!
 
Tipsport Superliga má za sebou čtyři kola a mladý tým Bulldoků zatím nebodoval. Možná po tomto rozhovoru dostane Petr větší chuť střílet branky, aby se ukázal divákům a poděkoval jim za neustálou podporu, kterou v zádech určitě cítí.