První zápas jsem si vychutnal plnými doušky

Minulou sezónu působil v Národní lize v týmu TJ Sokol Jaroměř. Aktuálně se nachází v A-týmu Bulldogs Brno. Útočník Tomáš Černý se nám dneska představí v krátkém rozhovoru. 
Ahoj Tomáši, první výhra Buldoků v sezóně 2018/19 přišla proti TJ Sokol Královské Vinohrady. Jak si viděl tenhle zápas ze svého pohledu a jaká byla atmosféra v kabině?
Ahoj. Tento zápas byl velice důležitý a šli jsme do něho s jasným cílem – získat body. To se nám podařilo, získali jsme plný počet bodů. Tato výhra je pro nás důležitá, protože díky ní se můžeme odrazit ode dna. V kabině panovala, jakožto i předešlé zápasy, dobrá nálada, což je pozitivum, kterého si musíme vážit, udržet ho a stavět na něm. Síla našeho týmu, a právě i klíč k úspěchu, může být v udržení pozitivní atmosféry, soudržnosti a „tažení za jeden provaz“.
 
Ty si přišel z Národní ligy přímo do Tipsport Superligy, jaký byl první zápas? 
Pro mě osobně to byl velice silný zážitek, který jsem si vychutnal plnými doušky. Debut v superlize a hned proti takovému týmu, jako je Chodov. Určitý kvalitativní rozdíl jsem očekával, ale netušil jsem, že bude až tak markantní. Největší rozdíl oproti Národní lize vidím v tempu hry, trestání chyb soupeřem, zaměřování se na detaily, dostupování hráčů a v tlaku, který je vytvářen na hráče soupeřem. Naopak mě překvapila tvrdost, která byla srovnatelná s některými zápasy z Národní ligy.
 
Zkusíme si trochu připomenou minulost. Kde byl začátek tvé kariéry?
S florbalem jsem začal v městě, kde jsem prožil největší část svého života, a to konkrétně ve Dvoře Králové nad Labem. V 7 letech jsem začal chodit na školní kroužek a za rok jsem začal hrát na klubové úrovní za TJ Sokol Dvůr Králové nad Labem.
 
Mládežnický florbal je krásný. Jaký je tvůj nejsilnější zážitek? 
Nejspíše bych vybral účast na regionálních výběrech mladších žáků, což pro mě byl první a nezapomenutelný milník mé kariéry. Sice jsem nebyl jeden z nejlepších hráčů výběru, ale i přes to jsem si to neskutečně užil a seznámil se s lidmi, které dodnes potkávám ve florbalovém prostředí jako trenéry, spoluhráče či protihráče.
 
Ve tvé složce na Českyflorbal.cz je záložka „Trenér“. Koho si trénoval a jak tě to bavilo? 
Do trénování mě přivedl můj bratr, Jakub Černý, který je mimochodem trenérem v Hradci Králové. Začalo to výpomocí na trénincích elévů v Hradci Králové, poté jsem se přesunul ke starším žákům, získal licenci, a vrcholem mé dosavadní trenérské kariéry byl post asistenta trenéra na výběrech dorostenců v Třeboni. Trénování mě velice baví a více se vyžívám v trénování vyšších kategorií, proto jsem měl a mám touhu se posouvat ke starším kategoriím.

Sezóna bude dlouhá, náročná a stresující. Tvoje řešení na vyrovnanou mysl a tělo?
V první řadě zdravá a lehká strava, doplněná o suplementy, díky které mohu podávat na trénincích i na zápasech kvalitní výkony. Samozřejmě tato strava se nedá udržet pořád, ale snažím se dělat co nejméně výjimky v netréninkové a nezápasové dny. Dále rád zajdu v netréninkové dny do posilovny nebo si zaběhat. Za aktivní regeneraci považuji i wellness, či plavání. Zadruhé, co se týče mysli, tak se snažím v době tréninků a zápasů co nejvíce koncentrovat a mimo tento čas věnuji pozornost škole, která je na prvním místě. Ve volném čase rád sleduji dobré filmy, či si poslechnu oblíbenou muziku.

V pátek A-tým čeká cesta do Mladé Boleslavi a v neděli do Liberce = dlouhé cestování. Jak to zvládáš? 
Na cestování za svou kariéru a vlastně i osobní život jsem si celkem zvykl. Většinou se snažím si na cestě co nejvíce odpočinout, rád poslouchám muziku a nebo se snažím cestu prospat.

Mladá Boleslav jako favorit celé soutěže a bude rozhodně favorit i v tomhle utkání. Co je třeba zlepšit od minulých zápasů, aby náš mladý kádr dokázal alespoň trochu konkurovat?
Určitě musíme zlepšit obranu a komunikaci. Dále osobní souboje, sebevědomí na balónku a zklidnění hry, kdy je potřeba. Každopádně na těchto věcech pracujeme a každým tréninkem se posouváme dále a snažíme se eliminovat tyto a další chyby.
 
Další rozhovor před 6. a 7. kolem máme za sebou. Jak bylo zmíněno v rozhovoru, tak Buldoci budou hodně cestovat - Mladá Boleslav a Liberec. Držme našim Buldokům palce.