Pro nás je to florbalový svátek

Jeden z nejstarších členů v novém týmu Bulldogs pro sezónu 2018/19 je Lukáš Mráz, který patřil i mezi stabilní hráče v minulé sezóně, když se Buldokům příliš nedařilo. Lukáš je taky reprezentant Slovenska a má velmi velkou šanci se dostat na Mistrovství Světa do Prahy, které se uskuteční 1.-9.12.
Ahoj Lukáši, ze začátku bych se chtěl zeptat na první dvě kola letošní Tipsport Superligy. Jak je vnímáš, prohráli s Otrokovicemi 11:3 a s Chodovem 12:2.
Ahoj, průběh zápasů jsme čekali určitě jiný, tedy alespoň výsledkově, nečekali jsme taková gólové hody na náš úkor. Los nám pro tuto sezónu nepřál a tak se střetneme s dost těžkými soupeři, kteří nás prověří hlavně v defenzivě. Ještě nás čeká spousta práce a já doufám, že v té nejdůležitější části sezóny budeme důležité zápasy vyhrávat právě my.
 
 
Mladý kádr Buldoků bude určitě pod velkým tlakem, jak se s tímhle tlakem vypořádáš ty osobně, jako jeden z nejstarších hráčů?
Pro mě osobně to znamená, že musím mít více trpělivosti. Co jsem se učil minulý rok já, tak nyní se to samé bude učit více jak půlka, no vlastně skoro celý tým (smích). Herně to ještě asi není úplně ono, ale chce to čas. Vše má své klady a zápory a já pevně věřím, že to chce jen čas a po pár týdnech v lize bude celý tým fungovat jako hodinky a tyto kolapsy už se dít nebudou. Navíc v plné sestavě jsme ještě nebyli.
 
Ale pojďme zavítat do minulosti, co byl tvůj první sport, než jsi vstoupil mezi florbalové mantinely? Nějaké úspěchy?mraza-(1).jpg
Začal jsem v pěti letech hokejem, který jsem hrál do nějakých 18ti let. Pak přišlo zranění kolena a nástup na vysokou školu v Olomouci. Po roční pauze už jsem neměl chuť dál hrát hokej a tak jsem se ozval naší městské florbalové lize ve Skalici, že bych měl zájem hrát florbal. Ozvali se mi více týmů, vybral jsem si jeden z nich a tak začala moje florbalová éra. O rok později se založil klub FBC Skalica. Do tohoto klubu jsem byl nominovaný a vstoupil tak do celostátní soutěže. Pro mě je úspěchem to, že jsem se dostal do Slovenské reprezentace v hokeji a také ve florbale.

 
Rád bych se vrátil i do minulé sezóny, což byla tvoje první sezóna v Bulldogs. Jakou máš nejhorší vzpomínku na sezónu 2017/2018?
Tak jako první se mi vždy vybaví výprask od Bohemky v první třetině, ale jinak samozřejmě celá sezona a konečné umístění, no ale zachránili jsme se a udrželi v lize…

 
Jelikož jsi i členem Slovenské reprezentace, jaký byl tvůj první zápas na světové úrovni a hlavně jaký byl pocit hrát na domácím území proti Švédům?
To si pamatuji velmi dobře, bylo to v Lotyšsku, na turnaji jsme hráli proti áčku Lotyšska dva zápasy a jeden proti jejich béčku. Celkové skóre bylo 2:17 a jeli jsme dalších X hodin domů autobusem. Pro mě veliká zkušenost a pochopil jsem, že mezinárodní florbal nebude jen tak.
Pro mě je to florbalový svátek (smích). Pocit je to neskutečný, a když na vlastní kůži zažijete tu rychlost, tvrdost, kreativitu tak změníte názor anebo celkový pohled na florbal. Je to něco úplně jiného, nedá se to ani porovnat, je tam tolik aspektů, že jen těžko najdu slova.
 
Za několik desítek dní se uskuteční největší událost florbalu na našem území a to Mistrovství Světa v Praze. Pro Slovenský tým to bude skoro jako domácí prostředí, co chce předvést tvůj tým a jaké cíle si určíš ty?
Tak cíl je určitě umístit se lépe jako na posledním MS. Určitě by bylo velmi krásné, kdybychom se umístili do celkového šestého místa. Oplatit důvěru trenéra na hřišti a odevzdat tam všechno abych si pak mohl říct, že jsem udělal pro Slovensko maximum.
 
 A již klasická otázka. Sezóna bude vysilující a dlouhá, jaké činnosti tě odreagují od sportu, který děláš skoro každý den?
Jednoznačně hudba, občas zahraji nějakou hru nebo si pustím film/seriál, taková klasika všech asi. Ale pokud se jedná o nějaký aktivní relax, tak určitě posedět s kamarády u minerálky. Při této aktivitě nejvíce relaxuji.
 
Další dva zápasy náš mladý tým čekají v hlavním městě. Ve čtvrtek se utkáme s Tatranem Střešovice a v neděli proti zelenobílým Bohemians. Co bude muset mladý kádr předvést, aby uspěl?
Makat, makat a makat. Vzít si ty dobré věci z prvních dvou utkání a plnit pokyny trenérů, nebát se soubojů a výsledek se dostaví. Máme výborného týmového ducha a myslím, že náš čas přijde.
 
Dlouhý rozhovor, na kterém si Lukáš dal velmi záležet, je za námi. Tipsport Superliga se pomalu rozjíždí a my můžeme být jenom zvědaví, jak se předvedou mladí Buldoci v dalších utkáních.