Bývalý hráč brněnských Buldoků, nyní mistr Anglie

Ondřej Fabián je jednou z bývalých hvězd brněnských Buldoků, a když se odstěhoval za prací do Londýna rozhodl se nepověsit florbalku na hřebík a pokračovat. A my se Onřeje zeptali na několik otázek o florbale na ostrovech.
B r n o, L o n d ý n-
Zdravím Ondřeji, mohl by ses Brněnským florbalovým fanouškům představit v pár větách?


Zdravím všechny prázdninové buldoky na dovolené a všechny aktivní na letní přípravě! Do největšího brněnského klubu jsem přišel z komínských Gulliverů na pomezí dorostenecké a juniorské kategorie. Dohromady jsem odehrál v nejvyšších soutěžích asi 10 sezón a nejčastěji mě mohli diváci vidět v druhé lajně na centru jako osobního nahrávače Luďka Ondráčka :)

Prozradil byste nám něco o svém angažmá v Anglii, i obecně jak jste se do Anglie dostal?

Do Anglie jsem odešel na jaře roku 2014 za prací. V Londýně jsem strávil rok a půl, takže jsem stihl dvě sezóny v místním „velkoklubu“ London Sharks. První z nich jsme dotáhli do úspěšného konce a já se tak konečně mohl pyšnit titulem mistr ligy. :)

11160629_851739714897875_8122624136526638731_o.jpg

Jak jste se k florbalu v zemi, kde je modlou fotbal, dostal?

Kdysi dávno jsem na turnaji Czech Open zaregistroval tým London Vikings. To bylo ještě dlouho před stěhováním, ale jméno klubu mi zůstalo v paměti. Po přesunu jsem je tzv. vybůčkoval a přišel si s nimi zatrénovat. Na tréninku mě čekal trochu šok. Nehrálo se sice na malé branky, ale gólmani byli vždy nedostatkové zboží, takže to skončilo většinou u plachty. O mantinelech jsem si mohl nechat zdát, takže jsem vzal za vděk aspoň lavičky a vzpomínal na své začátky v Sokolu Komín. Nicméně jsem se dozvěděl, že v Londýně nejsou dva, ale tři (!!) kluby. Žraloci měli z mého pohledu nejlepší zázemí a partu, takže jsem podepsal mezinárodní transfer.

Jak populární je florbal v Anglii mezi širokou veřejností?
Tak, jako je to ve všech florbalově exotických destinacích, táhnou v království florbal přistěhovalci. Pár Britů v týmu bylo, ale jinak jsem hrál převážně se Skandinávci, Čechy a Lotyši. Diváci mimo rodinné příslušníky prakticky nejsou. Dobrou zprávou je, že mládežnické kategorie se těší rostoucí popularitě.

Dá se porovnávat kvalita tohoto sportu v Anglii s tou u nás?

Porovnat se dá, ale nedopadne to úplně lichotivě :) Ve Velké Británii je jedna liga rozdělená do čtyř regionů. Na konci sezóny se hraje víkendový turnaj mezi prvními dvěma týmy ze všech regionů o celkového vítěze soutěže. Bavíme se zhruba o úrovní českých (nižších) regionálních soutěží. Občas se v nějakém týmu na rok nebo dva objeví nějaký Švýcar nebo Švéd, který dokáže s celkovým umístěním v lize pořádně zamíchat :) Kluci a holky hrají dohromady. Docela mě překvapila úroveň finálového turnaje, který se odehrával ve futsalovém hangáru na plastových kachličkách. Na přiléhajících hřištích, kde se mísily signály rozhodčích, byla po západu slunce viditelnost jen asi 20m, takže střelba za půlicí čarou byla jasná taktika. :)

1975026_10205492984629477_8701463257098021517_n.jpg

Jak si myslíš, že bude vypadat budoucnost florbalu na ostrovech?

Florbal je tam životně závislý na dobrovolnících. Většinou jsou funkcionáři přímo členové jednotlivých týmů. S nějakým významným financováním se vzhledem k popularitě fotbalu, ragby a dalších sportů před florbalem počítat moc nedá, takže to u dobrovolníků pravděpodobně nějakou dobu zůstane. Bohužel letošní finále si nese kvůli nepřímočarému výkladu pravidel šrám na reputaci, který se přenáší na celý florbal v GB. Přál bych si, aby se našlo dostatek nadšených lidí, kteří by pomohli britskému florbalu získat dobré zázemí na úrovni královské unie i jednotlivých klubů, a to přitáhlo širší hráčskou základnu.

Děkuju moc za rozhovor a přeju hodně úspěchů do budoucna.

IMG_6703.jpg


- Filip Volovec