Rozhovor s Honzou Křivou

Prozatím jsme vám přinesli rozhovory výhradně s novými tvářemi, které by měly nastupovat v obranných řadách A-týmu. Je jasné, že posílení potřebuje i útočný val. Proto vám dnes představíme nového útočného štírka - Honzu Křivu. Honza je původem z Ostravy a tak rozšíří naši kolonii z Moravskoslezského kraje.

 
V kolika letech a kde jsi začínal s florbalem?
S florbalem jsem začal ve svých šesti letech. Bylo to současně s nástupem do školy.
 
Na co se v Ostravě klade důraz při výchově mladých dětí? Vidíš nějaké rozdíly oproti přístupu k výchově zde v Brně?
Za mých mladých let se důraz kladl především na disciplínu, která je nedílnou součástí florbalu a vlastně každého sportu. Na co se klade důraz při výchově u mladých dětí v Ostravě teď? Ani nevím. Nepřijde mi, že by se výchova mladých florbalistů v Ostravě nějak specializovala. Zatím asi nejsem schopný porovnávat.
 
Jaké jsou Tvé největší florbalové úspěchy?
Mezi největší úspěchy v mé dosavadní kariéře patří nepochybně dva juniorské tituly, ale také zlatý hattrick z pražského turnaje Czech Open a nějaké medaile z Prague Games.
 
Předpokládám, že sis někdy vyzkoušel hrát proti Bulldogs. Je osobní obrana pro soupeře opravdu tak nepříjemná?
Ano musím přiznat, že je velice nepříjemná. Proti Bulldogs jsem hrál mnohokrát a vyžaduje neustálý pohyb soupeře, aby se odpoutal od bránícího hráče. Tady v Bulldogs jsem přišel na to, že musí být dokonale propracovaná, jinak vznikají okna, jako v každé obraně. Nicméně tento styl obrany vnímám jako velice účinný.
 
Minulý rok Tě zbrzdilo závažné zranění. O co šlo? Jak dlouho ses dostával zpět?
Šlo o přetržení předního zkříženého vazu v koleni. Bohužel musím konstatovat, že mě ani tak nezbrzdilo, jako zastavilo úplně. Musel jsem podstoupit plastiku, která je velice bolestivou záležitostí. Celý proces léčby trvá zhruba rok a měl jsem pocit, jako bych začínal úplně od začátku. Od té doby se necítím ve své kůži, ale pevně věřím, že za veškerou tou dřinou se skrývá vytoužená odměna v podobě dobré formy.
 
Co to vlastně znamená pro florbalistu, když celý rok nemůže hrát? Musel jsi nějak kvůli absenci fyzické činnosti upravit svůj životní styl (jídelníček apod.)?
No, jelikož je florbal jedna z mála mých zálib, tak docela hodně. Chodil jsem koukat na utkání extraligy na své bývalé spoluhráče a cítil jsem nutkání naskočit na hřiště a jít hrát, bohužel to nešlo. Hodně to ovlivnilo psychiku, dokonce jsem si zvykl na život bez florbalu a ke konci jsem zvažoval, jestli vůbec pokračovat v hraní. Hlídat ohledně stravy jsem, se nemusel, vážím 40kg i s postelí, tudíž jsem měl v plánu trochu nabrat, což se mi moc nepovedlo.. :D
 
V létě sis vyzkoušel práci s malými florbalisty na buldočích kempech. Bavilo tě to? Měl jsi už nějaké zkušenosti s trénováním dětí? Budeš se trénování chtít věnovat i v sezóně?
Ano, byla to příjemná zkušenost. Trénoval jsem rok přípravku v FBC, takže úplně nová věc to pro mne nebyla. Taky jsem vypomáhal s trénováním dětí na atletice své sestře, takže zkušeností s dětmi mám poměrně dost a určitě bych se trenérství mládeže chtěl věnovat i nadále.
 
Budeš v Brně studovat nebo pracovat?
Tento rok budu pracovat ve Florbal.comu (obchod s florbalovým zbožím). Nicméně mám v plánu další rok studovat vysokou školu.
 
V práci v obchodě Florbal.com trávíš hodně času s Jirkou Koutným. Podařilo se Ti zjistit, v čem tkví jeho kouzlo, že se na všechny zákazníky vždy vydrží usmívat celý den?
Jestli mám být upřímný, tak Jirkovy úsměvy na zákazníky spočítám na prstech jedné ruky :D. Samozřejmě ale vždy poradí a pomůže zákazníkům, jak nejlépe umí a já se mám od něj hodně co učit, jak po stránce pracovní, tak florbalové.