Miroslav Mikšl: Splnili jsme předsezónní cíl



S prezidentem klubu Miroslavem Mikšlem jsme si popovídali nejen o play-off A-týmu mužů, ale také o play-down juniorů.



 

Jak hodnotíte výběr soupeře a složení semifinálových dvojic Autocont Extraligy?
Ze strany „Bolky“ se jedná o celkem očekávané rozhodnutí, kde se projevila očekávaná obava střetnout se s relativně úzkým, ale zkušenostmi se zápasy play-off prověřeným týmem Vítkovic, s několika výraznými individualitami. V podání boje Bolka vs. Brno se naopak potkají dvě družstva s dostatečně širokými kádry, složených z odhodlaných hráčů kteří se touží vesměs poprvé „proběhnout“ 18.dubna v O2 Aréně.
Souboj Tatranu a Vítkovic pro mě zůstává naprosto otevřeným a dá se také očekávat atraktivní série s těžko odhadnutelným výsledkem.

Nám se podařilo postoupit do semifinále po dlouhých deseti letech, co to pro klub znamená?
V první řadě splnění předsezónního cíle, vzhledem ke konečnému umístění po základní části, s nímž tedy rozhodně nepanovala spokojenost, se tato sezóna díky postupu v play-off mezi TOP4, včetně účasti v pohárovém finále jako dosud historicky pro klub nejúspěšnější.
Na druhou stranu sezóna pro hráče, klub a naše fanoušky tímto nekončí. Semifinále začíná za stavu 0:0, stejně jako každý ze zápasů, kterých bude potřeba k postupu vyhrát čtyři. Chceme vyhrát Superfinále a věřím, že pro náš tým již bude v hlavě a nohách takové superfinále každý zápas, střídání, souboj nebo zablokovaná střela do níž od této soboty proti „Technologům“ nastoupí.

Sezóna se naopak nepovedla našim juniorům, v čem spatřujete příčiny?
Hodnocení je zřejmě složitější, než na první pohled vypadá a to především z několika důvodů. Hráči ročníků narození 1996-1997 patří kvalitativně i kvantitativně v klubu k dlouhodobě nejslabším ročníkům. V letošní výsledkově nevydařené sezóně postoupili na náš úkor do play-off dva nováčci z Ústí a Náchoda. Oba tyto týmy mají v kádru hráče, kteří pravidelně nastupují a prosazují se v mužských soutěžích. Bohužel se také negativně projevuje skutečnost, že Brno dlouhodobě nemá prostor pro roztříštění hráčské kvality na úrovni 1.ligy juniorů a dorostenců ve třech klubech.

V druhém kolem play-down prohrávají junioři 0:2 na zápasy, je reálné sérii v Praze srovnat a přivést do Brna rozhodující zápas?
Možné to určitě je, jen je potřeba se lépe mentálně i pohybově vyrovnat s výškovou a váhovou převahou na straně soupeře, vydržet hrát koncentrovaně, odpovědně a trpělivě celý zápas. Dle mého by obě družstva v pohodě odehrála play-off juniorské ligy, ale systém soutěže jedno z nich pošle do nižší soutěže. Zde chci zdůraznit, že případný sestup z juniorské 1.ligy je sice nepříjemný, ale kromě reálné snahy o okamžitý návrat nazpět pro naše silné ročníky 1998-2000, nám také umožní dokončit celkovou změnu koncepce sportovní přípravy mládeže.

Co si máme pod touto změnou koncepce sportovní přípravy mládeže představit?
Chceme a potřebujeme z našich mládežníků koncepčně vychovávat individuality, jež mají potřebnou charakterovou, kondiční a florbalovou kvalitu. Jedině takoví hráči se pak nebojí vzít na sebe odpovědnost a jsou v kolektivních sportech takzvaně ti rozdíloví. V tomto ohledu se jedná o dvě věkové kategorie hráčů a to sice od přípravky po starší žáky, kde jsme změnu odstartovali příchodem Honzy Kadlece a Rosti Kohúta minulé léto. V kategorii dorostenců a juniorů začneme konat potřebné systémové kroky již v nejbližších dnech.
V tomto ohledu mi dělá radost skutečnost, že máme po několika slabších letech v mládeži několik výrazných jednotlivců, kteří pokud na sobě budou ochotni komplexně pracovat, budou dostatečně trpěliví, protože přechod do světa mužského “poloprofesionálního“ florbalu většinou není otázka jednoho roku a“ jedné šance“, tak mají potenciál se stát plnohodnotnou a perspektivní součástí družstva mužů. Obdobně jako to již dokazují odchovanci Filip Kejík, Jirka Koutný, Kuba Mendrek, Marek Fuchs.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem fanouškům, podporovatelům a partnerům nejen našeho klubu, ale celého brněnského i regionálního florbalu na Jižní Moravě za jejich dosavadní přízeň a srdečně je pozvat do hlediště sportovní haly Vodova na semifinálové bitvy o Superfinále.