Matěj Surkoš na zkušené ve Švédsku

Matěj Surkoš se se začátkem sezóny vydal na sever Evropy. Co tam dělá a kdy se vrátí zpět jsme zjišťovali v krátkém rozhovoru. 

Jak ses do Švédska dostal? IMG_20191114_141147.jpg
Ve Švédsku jsem díky programu Erasmus +. Byli snad jen dvě místa pro naši školu, tak jsem měl celkem štěstí, ale byla to moje první volba.

Kde přesně ve Švédsku jsi?

Bydlím ve městě Halmstad, kde chodím do školy a hraji tady i florbal.

Halmstad leží na jihozápadě Švédska mezi Malmö a Goteborgem a má zhruba 70 000 obyvatel. Tým hraje „Division 2“ což je 4. nejvyšší soutěž.
 
Vybíral sis destinaci s ohledem na florbal?
Florbal nebyl ten hlavní důvod, proč jsem si vybral Švédsko. Vždy jsem chtěl Skandinávii procestovat a tohle byla skvělá příležitost. Z toho důvodu jsem jel autem. Jsem tu díky tomu mobilní. Proto jsem taky nehledal žádný lepší klub v jiné lize. Nějaké možnosti jsem měl, ale šel jsem jednodušší cestou, abych měl více času právě na cestování.
 
Co tě hned ze začátku zaujalo či překvapilo?
Celkově jsem byl hodně překvapený z toho, že skoro se všemi se tu dá mluvit anglicky. Od malých dětí až po seniory, všichni umí. Myslím, že dokonce ani nemají dabing ve filmech, koukají se v angličtině.
A co se florbalu týče, tak asi to, že máme jen 2 tréninky týdně, ale o to jsou intenzivnější a mám čas i na individuální přípravu, například v posilovně u nás ve škole
 
Jak tě v týmu přivítali
V týmu mě přivítali až překvapivě dobře. Ze začátku jsem si myslel, že na mě nebude ve Švédsku nikdo zvědavej, ale už od začátku jsem plnou součástí týmu. Možná je to i pro to, že je tým velmi mladý, tak k sobě máme blíž.
Hned od začátku jsem se mohl cítit jako hvězda. Začalo to článkem na klubovém webu s titulkem "elitní posila z Česka" a skončilo to stránkou v nejčtenějších regionálních novinách. Pár rozhovorů už jsem dělal, ale ještě se mi nestalo, aby fotograf zůstal na celý trénink a celý trénink mě fotil.
 
Jaké jsou podmínky pro trénink atd.?received_1223462624512547.jpeg
Podmínky nejsou nijak převratné, ale naprosto dostačující. Máme 2 haly, které střídáme, ale zápasová je jen jedna. Co se týče vybavení, tak z toho jsem nic nepotřeboval, protože vším potřebným už disponuju.
Byl jsem taky velmi příjemně překvapený, že se postarali o náklady na přestup.
 
Jak zvládáš školu, případně jaké jsou odlišnosti od našeho vzdělávání?
Školu zatím zvládám celkem dobře, i když je to dost náročný. Kurzy jsou hodně intenzivní a máme dost projektů, ale i přesto už mám 50% hotových a čekám ještě na jeden výsledek zkoušky. Potom už mě bude čekat jen jeden předmět.
V Brně chodím na soukromou školy, tak jsem zvyklý na trochu jiný přístup - na víc osobnější přístup. Tady ve Švédsku jsem na masové univerzitě, kam chodí 10 000 studentů a i na testy píšeme jen svoje osobní číslo, máme dokonce zakázaný tam napsat jméno. Už jsem si celkem zvykl, ale i tak se těším zpět (na přístup ve škole)
 
Co si ze Švédska odvážíš, nové dovednosti, zkušenosti…?
Zlepšil jsem si angličtinu. Angličtina je zde můj hlavní jazyk, takže jsem teď schopný se bez problémů domluvit ohledně každodenního života. Umím taky pár nových slovíček ve švédštině.
Poznal jsem zde plno skvělých lidí, díky kterým si to naplno užívám a díky kterým mám v budoucnu možnost navštívit nové země jako například Brazílii, kam se rozhodně chystáme.
Splnil jsem si sen a procestoval jsem Skandinávii včetně Norska i Finska.
A v neposlední řadě jsem dostal další (jiný) pohled na věci, kterým bych se chtěl v budoucnu věnovat.
 
Kdy tě uvidíme zpět v brněnském dresu?
Záleží trochu na trenérech a nejvíc na mě, jak bude vypadat moje forma, ale já doufám, že po novém roce se budu moct konečně zase představit před našimi diváky.