Buldočky - Robert Honc, trenér žen

Tento víkend odehraje ženský tým dvě utkání s naším Brněnským rivalem TJ Sokol Židenice Brno B. Ženská složka Bulldos Brno rozkvétá. Roste jak počet hráček, tak počet trenérů a asistentů starajících se o chod týmů. V rámci naši čtvrteční rubriky Buldočky, jsme se zeptali na pár otázek hlavního trenéra žen Roberta Honce.
 
Ahoj Roberte, nejprve bych se tě rád zeptal, jak ses vlastně k trénování žen dostal?
Něžné pohlaví trénuji už tak dlouho, že si ani nepamatuji, jaký to byl rok. Tipuji rok 2003, klub vím přesně - SPA Sokol Brno I. Po pravdě jsem si chtěl holky na tréninku jenom prohlídnout, jak vypadají, jenomže jsem se přepočítal a už jsem u trénování zůstal.
 
Trénoval jsi jen ženy, nebo ses soustředil i na mladší kategorie?
Začátek trenérské kariéry jsem věnoval přípravce kluků. Vzpomínám si, že jsem trénoval v „Lidovce“ - tělocvičně o rozměrech cca. 10x10m a se sloupem uprostřed tělocvičny. Naštěstí se nikomu nepovedlo do sloupu během florbalového zápolení narazit.
 
Myslíš si, že je ženský florbal v něčem jiný oproti mužskému? Jak jej vnímáš jako trenér?
Rozhodně, ženský florbal je oproti mužskému pomalejší (tzn. rozvážnější), schopnost improvizace je nižší, ale na druhou stranu některé holky dokáží hrát velice tvrdě, to může kdekoho překvapit, a co si budeme povídat, ženský florbal je oproti mužskému rozhodně krásnějšíJ Jako trenér rozdíl mezi ženským a mužským florbalem zásadně nevnímám, pravidla jsou pořád stejná, kdo dá víc gólů, vyhraje.
 
Pojďme k probíhající sezóně. Jak bys zhodnotil její dosavadní průběh, kdy se po 13 odehraných kolech držíte na 12. místě?
Na současné umístění v tabulce rozhodně pyšný nejsem. Bohužel se nám nepodařilo navázat na výkony, které jsme podávali ke konci minulé sezony a vstup do letošní byl, slušně řečeno, špatný. Poslední dva hrací víkendy ale ukázaly, že holky hrát pořád umí a dokáží se hrou bavit a věřím, že se do konce základní části vyhoupneme do horní poloviny tabulky. Nejdůležitější bude se výkonnostně zvednout před play-off, pak můžeme dojít klidně až do finále.
 
Oproti loňské sezóně se dost obměnil kádr týmu, čím to je způsobeno?
Je to pravda, odešlo nám několik hráček. Bývalá kapitánka Gabča Ďurišová a Hanka Štěrbová se rozhodly pro trenérskou dráhu a společně s dalšími trenérkami se v této sezoně naplno věnují trénování dívčích kategorií (od elévek až po juniorky). Své působení ukončila také Káťa Juřicová a Kristi Poláková, které se z Brna odstěhovaly za prací. Kristi dokonce až do Londýna, odkud by dojíždění na tréninky nebyla žádná sranda. Na druhou stranu se nám povedlo několik nových hráček do A týmu přivést: vrátila se Hanka Andrlová po mateřské, získali jsme mezinárodní posilu ze Slovenska Lindu Detkovou a trojlístek posil uzavřela Peťa Metzová z Ostravy.
 
Snažili jste se některé hráčky přesvědčit, aby v týmu pokračovaly?
Samozřejmě jsme se snažili přesvědčit všechny, dokonce jsem udělal oči Kocoura v botách ze Shreka, ale ani to nepomohlo. Žádný trenér není rád, když odejdou hráčky z týmu, který celou sezonu šlapal na jedničku, ale je potřeba respektovat rozhodnutí hráček.
 
Jednou z hráček, které již v týmu nejsou, je i brankářka Markéta Marková. Jedná se o vaše, nebo její rozhodnutí? Jak se její nástupkyně vyrovnaly s novou odpovědností a tlakem?
Situace kolem Makyny je jiná, než u ostatních hráček. Makyna s námi sezonu začala a před Vánocemi dostala možnost zachytat si Extraligu žen. Společně jsme se domluvili na hostování a dali Makyně šanci ukázat, co v ní je. Spolu s Makynou chytá v A týmu Renda Hořínková, která chytala pravidelně minulou i tuto sezonu a s Makynou se v bráně průběžně střídaly, tzn. pro Rendu se nic moc nemnění, akorát si víc zachytá. Na pozici brankářské dvojky máme Kláru Slivoňovou, která má spoustu zkušeností z 1. ligy žen, takže ani tady se nějakého zaleknutí z momentální situace nebojím.
 
Změny nastaly i v realizačním týmu. Proč již na střídačce nevídáme Richarda Plhala?
Jak by řekl Richard ve svém rodném jazyce: Bo není čas… :) Richard se rozhodl skončit s trénováním především z osobních a časových důvodů.
 
Když zhodnotíš výkony nových hráček, věříš tomu, že v následujících letech bude tým opět bojovat o postup do vyšší soutěže?
Výkony nových hráček nejsou momentálně pro postup do vyšší soutěže podstatné. Musíme zlepšit práci s mládežnickými kategoriemi, abychom měly odchovankyně, kterými můžeme tým doplňovat, nemůžeme se pořád spoléhat na příchody hráček odjinud. To, že se v práci s mládežnickými kategoriemi lepšíme, dokládají zlepšené herní výsledky jednotlivých kategorií oproti loňské sezoně a především narůstající počet hráček všech věkových kategorií. Tím bych chtěl poděkovat všem holkám, které se na chodu mládežnických kategorií podílejí.
 
Závěrem bych se rád zeptal, jaké máte cíle do zbytku sezóny?
Jak jsem zmínil výše, před koncem základní části musíme najít správný herní rytmus a připravit se na play-off. V play-off půjdeme kolo od kola a uvidíme, kam se dostaneme. Třeba vypadneme hned v prvním kole anebo se nám povede postoupit až do finále. Hlavním cílem ale zůstává být nejkrásnější tým v 1. lize žen, o čemž se můžete přesvědčit jak na našich domácích zápasech, tak v novém kalendáři pro rok 2016 (nemusíte se bát, já na fotkách nejsem).
 
Díky za rozhovor a hodně štěstí do dalších zápasů.
Díky!