Buldočí mládež - Libor Haluza a Bulldogs Brno Rytíři

Dnes si představíme Libora Haluzu, trenéra Bulldogs Brno Rytíři, který spolupracuje s naším klubem již řadu let a měl pod svým dohledem spousty florbalistů. Libor zastává pozici školníka na ZŠ Novoměstská, kam většina kluků z Rytířů chodí do školy a také zde probíhají jejich tréninky.


 
Ahoj Libore, mohl bys v krátkosti povědět něco o tvé florbalové minulosti?
Byla to náhoda. O florbale jsem nejdříve nevěděl nic, ale za mlada jsem amatérsky hrál hokej a samozřejmě sledování hokeje bylo pro mě hodně prioritní. Věnoval jsem se také jiným sportům.
 
Jak došlo k spolupráci mezi tebou a Bulldogs Brno?
Až když jsem nastoupil na ZŠ jako školník, tak se u nás najednou objevil pán, který měl florbalové vybavení a velké přání aby se u nás florbal začal trénovat a hrát. Tím to vše začalo. Ten pán byl Tomáš Vorel (Je mi moc líto, že už není mezi námi). Tak došlo ke spolupráci mezi panem Vorlem, panem Mikšlem a naší školou. To se psal rok 1999. Tímto se odstartoval začátek výchovy florbalové mládeže na Novoměstské a spolupráce naší školy s Bulldogs Brno. Okamžitě jsem se do florbalu zamiloval a navázal spolupráci s panem Mikšlem. Mirek mě spoustu věcí naučil a od toho se také začala odvíjet moje práce s mládeží.
 
Které florbalové hvězdy prošli v dětství tvýma rukama?
Těch dětí, co jsem potkal a začali u nás hrát florbal, bylo opravdu hodně. Ale koho považuji za hvězdy, které začínali u nás hrát a dotáhli to hodně vysoko? Jsou to především Filip Kejík a Jakub Mendrek, ale nesmím zapomenout na další kluky. Roman Zítko, David Smíšek, Dan Hruška a neslyšící Aleš Pokorný. Také nesmím opomenout Michala Pisaroviče, ten ale i přes svůj talent dal přednost vzdělání. Byli a jsou to velcí talenti a vždy jsem věřil, že jednou potáhnou brněnský florbalový A tým.
 
Mohl bys nám povědět něco o týmu, který trénuješ?
Náš tým vznikl shodou okolností a náhod, kdy se sešel sportovní ročník, který chtěl moc hrát florbal. Začali jsme od první třídy a dnes je to už pátý rok, co s kluky pracujeme. Ukázalo se že, je tam spousta šikovných kluků, co chtějí hrát florbal a tak před třemi lety jsme založili tým Rytířů. Rodiče byli nadšeni, tak jsme šli do toho a přihlásili se do florbalové soutěže mladších žáků pod záštitou Buldoků. Od té chvíle se jmenujeme Bulldogs Brno Rytíři. Stabilních hráčů v našem týmu je patnáct, 85 % z nich je z naší školy. Pomocnou rukou při trénování je můj syn Libor Haluza a letos ještě přibyl asistent Ondřej Zítko. Sponzoring v našem týmu je převážně naše a rodičovská záležitost. Veškeré vybavení, poplatky a florbalové pomůcky si hradíme sami, jsme takový rodinný florbalový tým.
 
Je mezi nimi nějaký velký talent?
Po pravdě řečeno, hned v prvních měsících práce s těmito chlapci se ukázalo, že by mohlo z této skupiny vzejít pár talentů. V dnešní době se můj názor potvrdil a z patnácti našich florbalistů jsou dva jednoznační talenti, kteří už byli přizváni na buldočí tréninky. Čas ukáže, jestli vzejdou další Mendrekové nebo Kejíkové. 
 
V neděli budete hrát o přestávce 15. kola Tipsport Superligy mezi našimi muži a 1. SC Vítkovice přátelské utkání proti mladším žákům Bulldogs Brno. Máte nějakou speciální připravu?
Speciální příprava nebude. Proběhnou tři běžné tréninky, s tím, že naše borce upozorníme na to, že budou hrát na Vodové proti Buldokům před hojnou návštěvou superligového zápasu. Doufám, že nezklamou a ukáží svoji hru a šikovnost.

 
Děkuji za rozhovor.
Děkuji a s pozdravem Haluza L. st.